Jump to content

Melegkiütés…mi is az?

2016. 07. 03. 19:00

Bármennyire szeretjük a nyarat, és bármennyire nem vagyunk hajlamosak a túlzott izzadásra, a rekkenő hőségben még azok is jócskán verejtékeznek. Teljesen természetes hűtő eljárás ez a természet részéről, de a kicsi gyermekek szervezete még nem alkalmazkodott teljesen.

Akinek gyermeke van, az tapasztalhatta már, hogy a nagy meleg során apró kiütések jelentek meg a kicsi testén. Az anyukák nem ijednek meg, tudják, hogy ez a hőség okozta melegkiütés. A csecsemők és a kisgyermekek testében a verejtékmirigyek apró csövecskéi hajlamosak az elzáródásra. Ha ez megtörténik, akkor az izzadság nem a megfelelő módon távozik a külvilág felé, hanem a bőr rétegeibe kerül, amely a kiütéseket okozza. A melegkiütést orvosi nyelven miliariának nevezik, amely egyáltalán nem fertőző. A melegkiütésnek több formája is van. Amelyik nem viszket és nem is fáj, a bőr legfelső rétegébe kerülve az izzadság apró hólyagok formájában jelenik meg, az a miliaria crisstallina. A leggyakoribb forma azonban az, amelyik során a verejték a bőr mélyebb rétegeibe kerül és ott már gyulladást okoz. Ez a fajta azonban erősen viszkető, bőrből kiemelkedő úgynevezett papaula formában jelentkezik. Nem lehet megállni vakarás nélkül, csakhogy így tovább terjed a gyulladás. A melegkiütésnek ez a fajtája a miliaria rubra.

A melegkiütés főleg a fejen, az arcon, a tarkón, a nyakon és a baba popsiján jelentkezik, de nagyban befolyásolja az is, hogy milyen anyaggal érintkezik a bőrfelület, mennyire képes szellőzni.

Nemcsak babák, gyermekek esetében jelentkezhet ez a kellemetlen és olykor viszkető bőrkiütés. Az apró piros foltok általában azon a területen mutatkoznak meg, ahol nagyobb fokú a verejtékezés, és az izzadság megáll. A csecsemők esetében a pelenka ideális felületet ad arra, hogy maga mögött hagyja a csúnya kiütést.

A legtöbb esetben szerencsére nem igényel orvosi segítséget, elég, ha szellőzni hagyjuk az adott bőrfelületet. A műszálas és szoros ruhadarabokat érdemes természetes és szellősre lecserélni. A gyermekek számára mindig öröm a pancsolás, így naponta többször is lehet hűsítő zuhanyt venni. Egy nagyobb pancsolás még a napot is feldobhatja, a fürdővízbe pedig érdemes néhány kanálnyi szódabikarbónát szórni, mert ez a szer még erre is kiváló. Használhatjuk a ventilátort is. Egy pici gyermeknek elég nehéz elmagyarázni, hogy ne vakarja a viszkető részeket, ezért alkalmazzunk olyan hűsítő készítményeket, amelyek csökkentik a viszketést. A frissen lecsípett aloe vera levélből nyert gél kiváló erre a célra.

(Forrás: mediaherbalis77.blogspot.com, m.huggies.co.in/képek)