Jump to content

Érzékeny bababőrre

2016. 02. 09. 19:25

Az újszülöttek megérkezése hatalmas öröm a család számára. Természetes, ha nagyon körültekintően vásárolnak be a szülők minden fontos terméket, amely a baba fogadásához szükséges. A babaápolási termékek tömkelege található a polcokon, de ezek ára igen borsos lehet, tartalma pedig nem biztos, hogy bababőrre való.

Nem titok, hogy a babák ápolásával kapcsolatosak bolti termékek nagy része olyan anyagokat tartalmaz, amelyek kiütéseket, allergiát okozhatnak, és még egyéb bőrproblémákat is, de most nem a kismamák elijesztése a szándék. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a természetes babaápolási módszereket alkalmazza az édesanya, hiszen nemcsak jóval pénztárcakímélőbb is, de kíméletes a bababőrrel.

A legegyszerűbb az lenne, ha a botban sorakozó termékek közül egyet leemelnénk és megvásárolnánk. Ha így teszünk, akkor is érdemes megnézni, hogy mit tartalmaz a termék. Még ha természetes alapanyagokból is készül a babaápolási cikk, szinte biztos, hogy tartalmaz színezéket, illatanyagot, amelyeket kémiailag állítanak elő és kevernek a természetes alapanyagokhoz. Ettől lesz a készítmény természetesnek kikiáltva, és drágán értékesítve. Márpedig az újszülött csecsemőket az első hetekben nem is muszáj fürdetni. A picik bőre tized annyira vastag, mint a felnőtteké. Néhány hét elteltével már a fürdővíz mellé használni lehet szappant, arra azonban ügyelni kell, hogy ez természetes legyen, mondjuk körömvirág, avokadó. Habár nagyon könnyű megoldást nyújtanak a nedves popsitörlők, de újszülöttek esetében felejtős. Nincs másra szükség, mint vízre és szappanra.

A babák bőrét nem kell krémezni csak akkor, ha indokolt. Akkor is csak olíva olajat érdemes használni, de megfelelő lehet a szőlőmag olaj, a jojoba olaj, a kókusz olaj is. Az alap masszázsolajak is szóba jöhetnek, amellyel gyengéden át lehet masszírozni a pici testet. Az olajhoz néhány csepp illat esszenciát is lehet cseppenteni. Újszülött csecsemők esetében kerülni kell a hintőpor használatát is.

Ha bolti készítményt akar használni valaki babája bőrén, mindenképp kis felületen kell tesztelni, hogy nem irritálja-e. Mielőtt egész testén alkalmazná, használja a pici csuklóján, lábfején.

A pelenkázás velejárója a baba bőrének kipirosodása, akár sebesedése is. A pelenka alatti bőrfelület nem szellőzik megfelelően, ezért kezelni kell. Erre sem kell bolti készítményt használni, megfelelő a kamillatea, vagy a körömvirág és a levendula kivonata is, mert gyulladáscsökkentő hatású anyagok. Ha a popsi bőre száraz, akkor aloé vera kivonata ajánlott. Ahhoz, hogy ez be se következzen, érdemes kókusz olajjal bekenni az adott területet.

(Forrás: dailymotion.com/kép)