Jump to content

Fess, vágj, hajtogass!

2015. 10. 30. 12:00

Az őszi szünet elég hosszú az idei tanévben. Sokaknak gondot okoz a gyermekek elhelyezése, hiszen a szülők többségének nem jár a szünidő. Ilyenkor számításba jönnek családtagok, barátok, de olyan is van, akik ilyenkor is viszik óvodába a gyerkőcöt jobb híján.

Az őszi szünetben otthon maradó szülőknek is feladja a leckét az, hogy a gyerekek ne lógjanak a csilláron, ne bontsák le a házat alapjaira. Ha a gyermek unatkozik, annak valamilyen nyoma marad a lakásban, esetleg a testvérek marják egymást. Az idő jó, lehet kirándulni. Az udvaron lehet játszani, tenni-venni, de ha már a kinti lét is unalmassá vált, akkor bent sem kell halálra unni magukat. Kiváló családi programot lehet kitalálni azzal, ha szétnézünk otthonunkban és kicsit kreatív, kézügyességet is fejlesztő játékokat játszunk.

Alapfeltétel, hogy a televízió legyen kikapcsolva. Nem kell a felesleges és plusz hangforrás. Éppen eleget töltenek a gyerekek tv, számítógép előtt vagy telefont, tabletet nyomogatva. Ha együtt játszatok, abban az időszakban ne zavarjon a rendetlenség, a káosz. Hagyd, hogy a gyerekek kiéljék magukat. Az alkotás hulladékkal, kosszal is járhat, de az öröm annál nagyobb.

A rajzolás megunhatatlan szabadidős elfoglaltság. A gyerekek általában imádják. Egy jó családban pedig mindig akad papír és különböző rajzeszköz. A kertben, séta alkalmával gyűjtött levelekből készített levélképek akár még a falra is kikerülhetnek. Ehhez sem kell sok minden, csak ragasztó, gyűjtött levelek, lap.
Kiteríthettek újságpapírt, amelyet celluxszal össze lehet ragasztani akkorára, amekkora a gyermek. Ha ráfekszik, körvonalát megrajzolva, kedvére kifestheti saját magát. Az egész családot megalkothatjátok. Nagyon jó mulatság, tele jó kedvvel és kreativitással. Az újságot hadd szabdalja kedvére. Legalább az olló használatát is gyakorolja, vagy csak még ügyesebbé válik. Készítsetek belőle füzéreket, akár be is festhetitek és száradás után összehajtva, összeragasztva girland készülhet belőle. Még a közelgő karácsonyi díszítéskor is fel lehet használni.
Ha van otthon hurkapálcika vagy jégkrém nyele, karton, akkor bábokat formázhattok meg. Még ha a szülő nem is egy képzőművész, interneten számos egyszerűbb formát lemásolhat, megvalósíthat. Vágás, színezés, ragasztás, aztán pedig akár egy rögtönzött mesés színdarabot is eljátszhatnak.
Dobozokból, papír törlőkendő és WC papír gurigájának festéséből, ragasztásából komplett várost építhet a család, különböző méretű épületekkel, fákkal, padokkal, járdával, úttal megtoldva. Előkerülhetnek a kislányok babái, mint városlakók, és a kisfiúk játékautói, mint a városban közlekedő járművek.

(Kép forrása: classic-play.com)