Jump to content

Ezt árulja el rólad, hogy hanyadik testvér vagy

2015. 07. 09. 11:15

Jelentősen befolyásolja a személyiségünket, hogy hanyadik gyermekként érkezünk a sorban. Ahogy az egykéknek is vannak tipikus személyiségjegyei, úgy az elsőszülötteknek, a középső testvéreknek, és a legkisebbeknek is!

-Az elsőszülött:

Rendszerint igazi vezető, ambíciózus és felelősségteljes. Egy darabig egészen biztos, hogy konkurencia nélkül élvezhette a szülei osztatlan és kitüntető figyelmét, talán ez is az oka annak, hogy a kutatások szerint az elsőszülötteknek 2-3 IQ ponttal többje van testvéreinél. Azonban a szüleik számára még egy kicsit ’kísérleti nyúl’ jelleggel bír, ezért sokkal nagyobb elvárásokkal is szembe kellett néznie, mint a sorban utána következő gyerekeknek. Mivel ő a legnagyobb, sokszor kell ’pótszülőként’ ténykednie a kistestvérei mellett, ezért nagyon korán megtanulja a felelősséget. Ez a mentalitás aztán a későbbi élete során is elkíséri az elsőszülötteket, akik gyakran mennek tanárnak, orvosnak, nevelőnek.

-A középső:

A középső gyerekek nem rendelkeznek az elsőszülött jogaival, viszont nem is ők lesznek a dédelgetett legkisebb csemete. Emiatt nagyon fejlett lesz az igazságérzetük, folyamatosan a kompromisszumokra és a mindenkinek megfelelő megoldásokra törekszenek. Szívesen támaszkodnak a barátaikra, hiszen a szüleik figyelme legtöbbször nem rájuk, hanem az idősebb, vagy a fiatalabb testvérük felé fordult.

-A legkisebb:

Igazi szabad lélek, bűbájos figura, aki mindenkivel könnyen megérteti magát. Mire megszületik a legkisebb gyerek, a szülők is jóval lazábbak, mint az elsőnél, már nem veszik olyan véresen komolyan a gyereknevelést. Emiatt a legkisebbek sokkal gondtalanabbak, felszabadultabbak. Ráadásul, mivel mindenki őket kényeztette, meggyőződésük, hogy valódi ragyogó gyöngyszemei a vlágnak.

(Kép: photosavvy)