Jump to content

Hogyan működik a szappan?

2015. 01. 13. 10:55

Több, mint száz éve már, hogy aggodalmaskodó nagymamák, jólneveltségre tanító óvónénik és pedáns anyukák küldik hazaérkezéskor, vagy étkezések előtt alapos kézmosásra az ifjúságot, abban a reményben, hogy a szappan majd megöli a csemeték pracliján található baktériumokat, megakadályozva a különféle betegségek kialakulását és terjedését. Ez azonban nem teljesen így történik.

Az alapos, melegvizes, szappanos kézmosás eltávolítja ugyan a kézre tapadt mikrobákat, de nem öli meg őket.

A nap folyamán, ahogy különféle erősen fertőzött tárgyakhoz nyúlunk, mint amilyenek a nyilvános illemhelységek kilincsei, a busz jelzőgombja, az irodai asztalon található számítógép billentyűzete, vagy a mobiltelefonunk, azok felületéről a vírusok és a baktériumok szép lassan a mi kezünklre vándorolnak. A mikrobák ott vannak a környezetünkben mindenütt, szerencsére azonban a legtöbbje ártalmatlan az egészségünkre, sőt, még olyanok is akadnak közöttük, amikre éppen hogy nagy szüksége van a szervezetünknek.

Ám akár károsak, akár ártalmatlanok, a nap folyamán, ahogy megfogjuk ezt, vagy azt a tárgyat, hozzátapadnak a bőrünk zsíros felületéhez, és ha nem távolítjuk el őket időközönként, akkor szépen lassan igyekeznek eljutni a célállomásukig, azaz a szervezetünkbe. Ez megtörténhet úgy is, hogy a körmünket rágcsálva lenyalogatjuk a kezünkről, vagy ha a szemünkbe, szánkba, vagy az orrunkhoz nyúlunk figyelmetlenül. Amikor azonban kezet mosunk, a szappan és a víz együttesen feloldja a kezünket fedő zsírréteget, amely folyamatot a tenyereink dörzsölgetésével még hatékonyabbá tehetünk. A kéz vizes leöblítése után így az olajos réteg a mikrobák jelentős részével a lefolyóba távozik. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy egy kézmosás tartson legalább 20 másodpercig.

Ha a kezünkön található baktériumokat és vírusokat el is akarjuk pusztítani, nem csupán leküldeni a lefolyóba, akkor használhatunk antibakteriális szappanokat is. Érdemes azonban tudni, hogy ezek a készítmények a természetes védelmet nyújtó ’jó baktériumokat’ is eltávolítják a bőrfelületről, így sokkal kevésbé leszünk ellenállóak a fertőzésekkel szemben.

Természetesen a szappan tisztító hatása is csak akkor tud érvényesülni, ha ő maga nem fertőzött, mint ahogyan az az utántölthető folyékony szappanok esetben szokott történni. Egy friss tanulmány ugyanis megállapította, hogy egy általános iskola tanukóinak jóval fertőzöttebb volt azután a keze, hogy megmosták a régóta ott álló utántöltőből a kezüket, mint előtte...

(Today I Found out, kép:sarasnow.com )