Jump to content

5 tipp az őszi szünetre

2014. 10. 15. 12:26

Az idei iskolai őszi szünet a szokásosnál is hosszabb, másfél hétre kell lekötni programokkal az aktív gyerekeket. Idén nem tudnak elutazni, de nincs ötlete, mivel töltsék el otthon az időt? Szeretne költségkímélően kikapcsolódni? Íme, 5 biztos tipp.

A meteorológiai előrejelzés szerint október végén, az őszi szünet idején borús, esős idő várható. Emiatt nem árt, ha kül- és beltéri programokkal egyaránt készülünk. A K&H Bank 5 költséghatékony programot gyűjtött össze.

1. Tegyünk időutazást az internet segítségével. Számos érdekes és hasznos információt találhatunk a világhálón a pénz keletkezésével, történetével kapcsolatban a kezdetektől napjainkig. Emellett kereshetünk képeket különböző régi pénzérmékről, papírpénzekről. Valószínűleg már csak az idősebbek emlékeznek például a pengőre, annak gyors értékvesztésére. Kérjük meg a nagyszülőket, meséljenek arról a korszakról!

2. Társasjátékozni szinte mindenki szeret. Az őszi szünetben nem lehet időhiányra hivatkozni, biztosan találunk olyan időpontot, amikor az egész család ráér játszani. A közkedvelt Zingo Numbers, a Dobble kártyák vagy bármilyen memóriakártya segítségével játszva tanul a gyerek számolni vagy fejleszti megfigyelőképességét, logikáját. Számos pénzügyekkel kapcsolatos társasjáték is megtalálható a boltok polcain, például a Monopolynak már többféle verziója létezik, így akár már a legkisebbekkel is játszható.

3. Gondolt már arra, milyen lenne, ha saját pénzt önthetne? Vagy inkább szeretné a saját arcképét egy papírpénzen látni? Szeret selfie-t készíteni? Akkor gyártsa le a család a saját pénzeit! A számítógépen megtervezhetjük a pénzt, beleapplikálva saját fotóinkat. Ha nem vagyunk ennyire a technika ördögei, a papírpénzeket megrajzolhatjuk, de montázst is készíthetünk újságpapírból, szalvétából, felesleges csomagolópapírból. A „fémpénzeket” pedig könnyedén előállíthatjuk só-liszt gyurmából, ha kiégetjük, befestjük, hosszú időre megmarad. Ha kicsit költségesebb megoldást választunk, modellgyurmával vagy gipsszel is dolgozhatunk. Ha a gyerekek extra házimunkát vállalnak, akár fizethetünk a saját, családi pénzünkkel érte a házi bankból, és megállapodás szerint, ha összegyűlik a kellő összeg, az beváltható valódi pénzre.

4. Kedvelik a természetet? Egy kellemes séta keretében gyűjtsünk különböző formájú, szép őszi leveleket! Ezek egyrészt vázába téve napokig a lakás díszei lehetnek, másrészt pár hozzávalóval, némi kreativitással gyönyörű képeket készíthetünk belőlük. Akár felragaszthatjuk a száraz, lepréselt leveleket egy papírra dekupázsragasztóval úgy, hogy különböző figurákat, formákat, állatokat mintázunk belőlük, akár befesthetjük a leveleket és lenyomatot készíthetünk belőlük. A kész képet házilag is bekeretezhetjük, majd kiakaszthatjuk a falra, évekig szép dísze lehet a lakásunknak és a gyerek kreativitását is fejleszti.

5. A kicsik a szülői mintából tanulnak. Menjünk ki együtt a piacra, nézzük meg a kínálatot, hasonlítsuk össze az árakat. Beszéljük meg, melyik terméket éri meg megvásárolni és miért. Otthon pedig játsszuk el újra a bevásárlást, akár játék gyümölcsök-zöldségek, kis pénztárgép vagy a már piacon megvásárolt termékek segítségével. Beszéltessük a gyereket, így játszva tanulja a mértékegységeket, az árakat.

(Fotó:amagico.com)