Jump to content

A tinédzser lányok hajlamosabbak a depresszióra

2014. 06. 10. 15:00

Mivel nagyobb a véráramlás az agyukban, a kamaszlányok hajlamosabbak a depresszióra és szorongásra is, állítják a tudósok.

Az ösztrogén nemi hormon miatt sokkal több vér áramlik a lányok, mint a fiúk fejébe, aminek az egyik kellemetlen következménye a különféle lelki problémák.

Azt eddig is tudtuk, hogy a felnőtt nők véráramlása nagyobb, mint a férfiaknak, a mostani kutatás azonban arra világít rá, hogy ez a különbség a pubertás kor során még szembeötlőbb. Emiatt a nőknél megnövekszik a depresszió és a szorongás, a férfiaknál pedig a skizofrénia kockázata.

Az agynak abban a részében növekedett meg kimagaslóan a véráramlás, mely főleg a kognitív funkciókat látja el. Ez az a terület, amely az érzelmeket és a társadalmi kapcsolatokat szabályozza. –állítja Satterthwaite professzor.

A professzor és csapata MRI vizsgálatokban kutatták, hogy a nyolc és huszonkét éves fiatalok agyánál mikor jönnek létre ezek a változások. Ebből kiderült, hogy 15 éves kor körül ez a véráramlás a fiúknál jelentősen lecsökken, a pubertás vége felé pedig a fiúknál változatlanul alacsonyabban marad, de a lányoknál még meg is emelkedik kissé.

Ez az első alkalom, hogy a kutatók ilyen jelentős különbséget találtak a két nem eltérő pubertás fejlődése során. A professzor szerint ez a megnövekedett véráramlás állhat a lányok pszichológiai problémáinak hátterében.

(Daily Mail, kép: topyaps.com)