Jump to content

A terhesség előtti helytelen táplálkozás következményei

2014. 06. 03. 11:45

Egy nemrégiben megjelent tanulmány azt állítja, hogy azoknak a nőknek a kisbabái, akik sok gyorsételt és cukros, sós rágcsálnivalót fogyasztanak, nagyobb eséllyel lesznek koraszülöttek.

Bár eddig is tisztában voltunk a gyorséttermi ételek és a sós, cukros rágcsálnivalók egészségügyileg káros hatásaival, ez az első olyan tudományos kutatás, amely határozottan megerősíti: már a teherbe esés előtti helytelen táplálkozás is súlyosan veszélyezteti a későbbi magzat egészségét. Azok a kisbabák ugyanis, akiknek az édesanyja még a fogantatás előtt helytelenül táplálkozott, 50%-kal nagyobb eséllyel váltak koraszülötté.

Az ausztrál kutatócsoport 300 nő étkezési szokását vizsgálta. Az eredményeikből annyi határozottan leszűrhető, hogy azok a nők, akik sok fehérjét és gyümölcsöt ettek a terhességük előtti időszakban, sokkal ritkábban adtak idő előtt életet magzataiknak, mint azok, akik rendszeresen fogyasztottak a gyorséttermek magas zsír- és cukortartalmú ételeikből.

Ezek az eredmények azért is nagyon fontosak, mivel a koraszülöttség az egyik fő okozója a kisbabáknál kialakuló rendellenességeknek és betegségeknek. Ráadásul nagyon sok is az érintett: az egész világon pedig minden tizedik terhesség ér idő előtt véget.

-Minél többet tudunk a koraszülést kiváltó okokról, annál több kisbabán segíthetünk az egész világon, -nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr Jessica Grieger.

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy ne csupán a terhességünk időszaka alatt figyeljünk oda az egészséges étkezésre, hanem már jóval korábban is. Együnk sok könnyű, zsírszegény húst, halat, csirkét, friss zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonatermékeket. Ezzel nem csak a saját egészségünknek tartozunk, hanem születendő gyermekünkének is.

-A táplákozásunk komoly kockázati tényező lehet, de ezen könnyen lehet változtatni, -tette hozzá a doktornő. 

(kép: ecofriend.com)