Jump to content

Anyának lenni=24 órás lelkiismeretfurdalás

2014. 05. 28. 10:00

Nem kisebb célt tűztem ki magam elé, minthogy enyhítsek kissé ezen az állapoton. Hogy lehetetlen lenne? Hátha nem. Sok lemerült anyát láttam már, akik úgy érzik, az egész család az ő vérüket szívja. Nem elég, hogy dolgoznak, viszik a háztartást, ők azok, akik emlékeznek, mikor van a szülői, ki milyen bogyókat kell beszedjen, hol van a kis piros autó a gyerekszobában. Hétvégén sincs ám hétvége, végre lehet mosni, főzni, és lehet, hogy költséghatékony az apartman a panzióval szemben, de pont olyan, mintha otthon maradtak volna. És ez így van rendjén, mert sokat bírunk.

 kép: http://www.pinterest.com/pin/468374429969059087/

Ma is találkoztam egy édesanyával, két gyerek, az egyik beteg és problémás, a férj egy ideje munkanélküli, nagyi sincs már jól. Ez mind-mind az ő hátát nyomja, nem csoda, hogy gerincsérve és még jó néhány egyéb betegsége van. Este nem tud elaludni, a családdal feszült, türelmetlen, mégis azon gondolkodik, hogy megteheti e a családdal, hogy eljön hozzám lovas hipnózisba kicsit feltöltődni.

Amióta világ a világ, a nő, az anya a család energiaközpontja. Belőle merít a férfi és a gyerekek. Ha az anya jól van, az egész család jól van. A férfinak ott a nő, akiből energiát meríthet, a gyereknek ott az anya.

De mi történik, ha nincs miből adnod, mert lemerültek a tartalékaid? Te hová fordulhatsz? Nyilván feszült leszel, ideges, ingerült, fáradt, nincs kedved ellátni a családod. Ha borul a te egyensúlyod, borul a férfi és borulnak a gyerekek. Hát legyél önző, mert megérdemled, az egész családod érdekében. Most receptre írom fel, találd meg azt, ami téged energizál, akkor is, ha ez azzal jár, hogy valamire nem jut időd, vagy kevesebbet tudsz a gyerekekkel lenni. Előbb utóbb mindenki belátja, hogy jobban jár, ha egy kiegyensúlyozott, sugárzó, energikus nő áll a család középpontjában, akinek van miből adni, így van mit elvenni.

Ha ez még mindig nem elég a meggyőzéshez, íme még néhány érv, miért ne áldozd fel magad a családod érdekében:

1.       Fontos tudni, hogy a gyerekek nem igényelnek felétlenül 24 órás jelenlétet, inkább minőségi időre van szükségük, mint a mennyiségre. Ez bölcsis korban napi 60 perc osztatlan figyelmet jelent, ovisoknál már csak napi 30 perc, kisiskolában 15, tiniknél mindössze 10 percre szűkül a napi igény. Azonban nem mindegy milyen ez az együtt töltött idő.

  • Kiszámítható, rendszeres
  • Valóban teljes jelenlétet és figyelmet jelent (telefon kikapcsolva, másik gyerek lefoglalva vagy kölcsönadva)
  • A gyerek irányít, azaz ő mondja meg, mivel töltsétek ezt az időt
  • Ítélkezés, tanácsosztogatás, kontrollálás mentes – csak szín tiszta figyelem 

2.       A magára hagyott gyerek, ha megkapta a napi jussát a teljes odaadó figyelemből, máris jobban eljátszik egyedül, ami szintén kincseket rejt magában. Az önállóság, a kreativitás és a kortárs kapcsolatok mind-mind anyamentes időszakokban burjánzanak.

3.       A példa ragadós. A kislányok számára ijesztő és elérhetetlen egy ilyen „perfect mom” példakép, arról nem is beszélve, hogy felnőttként hasonlóan nem lesznek képesek felismerni saját szükségleteiket és az örök feltöltődés nélküli adás csapdájába esnek. A fiúk viszont jó eséllyel hoznak majd hasonlóan irgalmas szaharinárus beállítottságú asszonyt a házhoz.

4.       És végül: a férfiak egy önálló, energikus nőbe szeretnek bele, nem egy mártírba…

 

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu