Jump to content

A középső betű kisugárzó ereje

2014. 05. 09. 11:17

Azt szeretné, ha gyermeke sikeres és széles körökben nagy megbecsültségnek örvendene? Mi sem egyszerűbb! Nincs más dolga, mint a csemete vezeték- és keresztneve közé befittyenteni egy rövidítést!

Egy friss kutatás szerint ugyanis azokról az emberekről, akiknek tartalmaz egy rövidítést a neve, (mint például Kovács P. József) mindenki azt hiszi, hogy sokkal intelligensebbek. Amikor egy cikket kellet értékelniük a kutatásban résztvevő kísérleti alanyoknak, messze magasabbra magasztalták azt az írásművet, amit hitük szerint David F. Clark írt, mint amit (ugyan az a) David Clark. Jóból is megárt a sok, a David F. P. R. Clark által jegyzett cikk már kevésbé örvendett akkora népszerűségnek.

Amikor pedig csapatokhoz kellett csatlakozniuk, a kísérletben résztvevő alanyok szívesebben mentek ahhoz, ahol több rövidítéssel is ellátott nevű tag szerepelt. Ennek az állhat a hátterében, hogy a rövidítés sokak szemében a magasabb társadalmi státusz szimbóluma is egyben, ezért nagyobbra is tartják őket, állítják a kutatás vezetői, Wijnand A. P. Van Tilburg és Eric R. Igou (akiknek gondolom nem véletlenül szerepel szintén ennyi rövidítés a nevükben...) Ezekből viszont egyértelműen leszűrhetjük, milyen sok minden áll, vagy bukik azon az egy nagybetűn.

Ha gyermekünknek nevet választunk, most még nem késő: mindenképp foglaljunk bele egy tetszetős rövidítést, nehogy ezen múljon a későbbi karriere.

(Kép: livescience.com)