Jump to content

Gyűjtsünk a gyereknek lakásra!

2014. 04. 23. 14:15

A kevésbé tehetősek is megkönnyíthetik az otthonról kirepülő gyermekeik majdani lakáshoz jutását azzal, hogy már hosszú évekkel korábban havonta rendszeresen félretesznek e célra.

A mai gyermekek többsége már nem hagyja el olyan korán a meleg családi fészket, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. A mamahotelnek hívott jelenség elharapódzásának oka elsősorban gazdasági: a pályakezdő, 15-24 év közötti fiatalok körében elrettentő mértékű, idén februárban 23 százalékos magyarországi munkanélküliség sokak számára nem is teszi lehetővé, hogy elköltözzenek. A szülők pedig a több mint fél évtizede tartó válság miatt ugyancsak nehezen tudják zsebből előteremteni az új fedélre valót.

Ha nem is tökéletes megoldás, de legalább az évekkel későbbi lakáshoz jutás esélyét növeli, ha a szülők nyitnak egy lakástakarékpénztári számlát a jelenleg ilyet kínáló négy cég valamelyikénél. Ennek lényege, hogy ha valaki minimum 4, maximum 10 évig rendszeresen, havonta befizet egy bizonyos összeget a számlára, akkor az összegyűlt pénzzel azonos mértékű hitelt vehet fel, melynek havi törlesztőrészlete megegyezik az addigi havi befizetésekkel. Ráadásul ezt az összeget a bankok az egyéb, piaci hiteleik igénylésénél önerőként elfogadják.

Az összegyűlt összeg nemcsak a szülők befizetéseiből áll, hanem az állami támogatásból. A befizetések 30 százalékának megfelelő összeget, maximum 72 ezer forintot ugyanis az állam évente jóváír a számlán. Ami azt jelenti, hogy havi 20 ezer forintokkal érdemes a számlát hizlalni, ezek 240 ezer forintos mértékének egyharmada adja ki ugyanis az államtól maximálisan kapható 72 ezer forintos támogatást.

Az sem probléma, ha valakinek a gyermeke már nem kiskorú, esetleg a húszat is elhagyta. Hiszen nem kell kivárni a 4-10 évet ahhoz, hogy igényelni lehessen a lakásvásárláshoz szükséges, úgynevezett áthidaló hitelt. Ehhez elég csak két évet spórolni. A lényeg, hogy a lakástakarékpénztárban halmozódó megtakarításokat és az azokhoz dukáló hiteleket kizárólag lakáscélra – nemcsak vásárlásra, hanem felújításra, korszerűsítésre is – szabad fordítani. Ami azt jelenti, hogy ha a 4-10 éves takarékoskodási időszak végén éppen nincs ilyen lehetősége vagy szándéka, akkor nem kell feltétlenül vásárolnia, ez esetben a számlán hagyhatja a pénzt, ami tovább kamatozik. De akár azt is teheti, hogy vesz egy lakást, ezzel kipipálva a lakáscélt, s azt eladja, vagy pedig kiadja. Csak az elengedhetetlen, hogy a lakástakarékpénztári megtakarításból vásárlandó, felújítandó, korszerűsítendő lakás Magyarországon helyezkedjen el.

(Fotó: www.cash-online.de)