Jump to content

Eric Carle: A telhetetlen hernyócska

2014. 04. 04. 12:14

Mi legyen gyermekünk, kicsi ismerősünk első, de tényleg legeslegelső könyve? Nagy felelősséggel járó döntés, hiszen elsőből tényleg csak egy van.

Eric Carle gyönyörű lapozója tökéletes választás akár már az első szülinapra is! Nem cseperedhet magára valamit is adó család gyermeke Eric Carle klasszikusa, a Telhetetlen hernyócska nélkül.

A kollázstechnikájáról is híres illusztrátor-szerző legismertebb művét 1969 óta sokmillió apró kéz forgatta szerte a világon. Sikerének titka analóg az illusztráció lényegével, akárcsak a kollázs, a hernyó meséje is számos réteget rejt.

A történet egyszerű, egy kis tojásból kibújik a címszereplő, egy kecses, pici, zöld hernyó, teszi a dolgát, eszik, növekszik, bebázódik, majd lepkévé alakul.

A célcsoport elég nagy, az egy, másfél éves kicsik is már örömmel nézegetik az apró, majd egyre dagadó hernyót, az első szavak időszakában nagy örömöt okoz a gyümölcsök felismerése, neveik kimondása is. A legkisebbeket a gyönyörű színek, a rövid, ismétlődő mondatok zenéje varázsolja el, a könyv könnyen lapozható, ami nem utolsó szempont a Guttenberg-galaxis kapuján éppen csak áttipegőknek.

Annyira nem csak a legkisebbeknek szól a falánk hernyó története, hogy még a mennyiség fogalmával, a számokkal, és az idővel ismerkedő nagyovisok is találnak új és új jelentést benne .

A mese talán legfontosabb erénye az egészen kicsik számára is felfogható humor. A hernyó csillapíthatatlan éhségében ugyanis nem elégszik meg a laktovegán étrenddel. A kicsik számára ismert alapgyümölcsök, alma, körte, eper átrágása után feneketlen bendőjébe csupa vágyott finomság, csokitorta, fagylalt, nyalóka, és más, mulattatóan furcsa, hernyópocakba egyáltalán nem való étel, kovászos uborka, sajt, kolbász is kerül. Fontos tanulságként a hatalmas lakoma után meg is fájdul a hernyócska hasa.

Bár Eric Carle meséje elsődlegesen betölti legfőbb funkcióját, gyönyörködtet és elvarázsol, nézegetése közben sok hasznos dolgot is „tanulhat” a kis olvasó. A gyönyörű könyv segít a gyerekeknek megismerkedni a gyümölcsök neveivel, a mennyiségek fogalmával, a számokkal is.

Ugyan az idő, és megnevezései sokáig értelmezhetetlenek a picik számára, de a telhetetlen hernyó történetét újra és újraolvasva egyfajta versként mégiscsak bekerül a kicsi fejekbe a hét napjainak elnevezése, sorrendisége is. A könyvecske lapjai furfangosan lukacsosak, nem leplezzük le talán a mese minden titkát, ha eláruljuk, a könyv valójában a hernyó fogyasztási naplója az első átrágott almától a hedonista végkifejletig.

A legfontosabb üzenetet a végére hagytuk. A tojásból hernyó, majd csodás lepke lesz. A változás mindenképp bekövetkező része az életnek, a hernyó története az átalakulás, az örök körforgás természetességét közvetíti, ez pedig hatalmas biztonságérzettel tölti el a kicsiket.

Pozsonyi Pagony Kft., 2006.

(Kép: museums10.org)