Jump to content

Könyvajánló a kicsiknek: Boribon

2014. 03. 21. 12:17

Szeretnéd feltölteni a gyerekszobai könyvespolcot, de nem tudod, melyik mesével is kezdd? Tanácstalanul állsz a könyvesboltban, nem tudod, mit ajándékozz kicsi ismerőseidnek? Segítünk! Sorozatunkban gyerekkönyveket ajánlunk, ezúttal a legkisebbeknek.

Olvasó szülőként hosszú, első gyerek esetében nehezen kivárható idő telik el, míg igazi mesekönyvet adhatunk kicsi gyermekünk kezébe. Mesélni, mondókázni a legkisebbekkel is kiválóan lehet, sőt kell is, de az elmélyült képnézegetésre, mesehallgatásra várni kell. A fürdős, majd zörgős textilkönyvek és a leporellók világából összefirkált, kitépett lapokkal, megrágott könyvsarkokkal szegélyezett rögös út vezet az igazi képeskönyvek felé. Amikor a gyerek már nem tuszkol mindent a szájába és nem marcangol szét minden papírszerű anyagot, jöhetnek végre a képes mesekönyvek!

Kezdésként Marék Veronika örökbecsű sorozatával, a Boribon-könyvekkel nem nagyon tévedhetünk. A sorozat első darabja, a Boribon és Annipanni bevezeti kis olvasóit a mackó-kislány családmodell mindennapjaiba. Boribon szamócavadászatra indul, szamócát nem, de Annipanni elveszettnek hitt ruháit megtalálja, innentől örökre összetartoznak. A címszereplő Boribonnal leginkább a 2-3 éves korosztály tud azonosulni, a mackó egy kb. ennyi idős kisgyermek mindennapjait éli, kvázianyukájával, Annipannival, aki akár a mangavilágban is megállná a helyét.

A második kötetben folytatódik a történet (Jó éjszakát, Annipanni!), de ettől kezdve az egyes kötetek függetlenek egymástól. A macskarajongó célcsoport is elégedett lehet, ebben a kötetben jelenik meg a harmadik főszereplő, a kóbor kiscica, innentől elválaszthatatlanul ő is a kis család része. Boribonnal a következő kötetekben mindenféle izgalmas kaland történik, melyek során vagy a színek, vagy a számok világa is megérinti a kicsiket. Hóembert épít, focizik, beteg is lesz, de persze rendesen beveszi az orvosságot, még egy hűtőfürdőt is kiáll hősiesen. Marék Veronika világa ténylegesen egy külön univerzum, a mackó a szerző másik favorit mesefigurájával, Kip Koppal játszik. A kicsik számára érthető világ egyszerű mondatai sorakoznak, emészthető rövidségben a szerző rajzai mellett. Nincs sok konfliktus, néha azért kipukkad egy-egy lufi, vagy felborul egy kisautó.

Annipanni kötődően nevelő, válaszkész anyukája Boribonnak, de azért időnként kivillantja a foga fehérjét. A Boribon születésnapját csak erős idegzetű 3 éveseknek ajánljuk. Marék Veronika mintegy Lars von Trier dogmafilmjére reflektál, amikor a születésnapos kismackó ünneplés helyett a nagy nap jelentős részében érthetetlen eseményeken rágódik, sovány vigasz, hogy minden A Nagy Meglepetés miatt történik. A könyv csúcspontján Annipanni még az ajtót is bevágja a mackó orra előtt. Természetesen minden rendbe jön, a két állandó mellékszereplő, Bence, és kutyája, Szuszi társaságában tortaevéssel és ajándékozással oldódik a feszültség.

Egy-egy könyv egy rövid mese, a betűk mérete és a tipográfia miatt nem csak az olvasószemüveget még halogató hiú szülők számára is könnyen abszolválható, hanem a betűkkel még éppen csak ismerkedő kisiskolásoknak is újból elő lehet venni. A mai 30-as, 40-es korosztály szíve repes, hiszen az első kiadásokat gyerekként olvashatták, Annipanni lakása, ruhái a 70-es éveket idézik, ami akkor hétköznapi, sőt otthonos volt, mára megható retró lett. Szót kell ejtenünk a Boribon rajongók világát némiképp megzavaró kis kötetről még.

A Boribon, a játékmackó, mely a Boribon-könyvek sorában elsőként jelent meg, egy másik univerzum bolygója. Boribon itt nem önálló személyiség, a mese két rosszcsont főszereplőjének kis plüssmacija. Képi megjelenítése is kevésbé kifinomult, mint a később megjelent kötetetek kedves, tévémaciszerű szereplőjének, nehéz is egyértelműen medvének látni, egyes részleteiben zavarba ejtően nyúl- és macskaszerű. A főszereplő testvérpár, Gabi és Gyuri ezt a Boribont tönkreteszi, majd Boribon eltűnik. A kisgyerekkori szorongató fantáziák teljes tárháza felvonul Boribon keresése közben, nem szeretnénk lelőni a csattanót, de jó a vége.

A sokat próbált olvasóban, főleg, ha kristálytiszta elméje rendezni tudta a Star wars epizódok kronológiáját, felmerülhet a gyanú, hogy a mindent elrendező, jóságos Anyuka nem más, mint Annipanni, aki időközben felnőtt, a később megírt sok-sok mese pedig a Boribon, a játékmackó előzménye, de ez nem több, mint feltételezés.

(Kép: pagony.hu)