Jump to content

Harcra fel!

2014. 03. 15. 11:48

Legutóbb a Szuperfarmert és a Carcassonne játékokat mutattuk be Önöknek. Most újabb két játékot szeretnék olvasóink figyelmébe ajánlani, ezúttal inkább a fiúkat megcélozva –bár egész biztosak vagyunk benne, hogy a lányoknak sincs ellenére egy izgalmas, háborús, stratégiai társasjátékozás!

Rizikó

A játékot Albert Lamorisse francia filmrendező találta fel még 1957-ben A világ elfoglalása címen.

A Rizikó klasszikus stratégiai játék, ahol nem elég az okos tervezés és a merész támadás, a győzelemhez nagy adag szerencse is szükségeltetik. Elvileg kettőtől hat ember játszhatja, de tapasztalataim szerint mivel két-három fő nem tud egymással szövetkezni, ennyi emberrel játszva a játék még nem domborítja ki izgalmas és lendületes jellegét. Érdemes hát többen körbeülni az asztalt, és indulhat a világhódító háború!

A játék kb. tíz perces felállítását követően, melynek során a játékosok megkapják területeiket, feladatkártyáikat, illetve gondolatban kitalálják a követendő stratégiájukat, a játék legalább másfél órába tellik, de mivel részben a szerencsén, részben a játékosok számán és hadmozdulatain is múlik, akár nyolc órára kitolódhat egy menet. Körömrágós izgalommal teli fordulatos játék, mely egész biztos, hogy nem csak a fiúkat, hanem a lányokat is a székhez szegezi.

Nyolc éves kortól ajánljuk.

Stratego

Stratégiai játék két játékos részére. Kicsit olyan jellegű a játék, mintha összekevernénk egymással a sakkot és a fent említett Rizikó nevű társasjátékokat.

A játék eredete egészen a kínai állatsakkig (Dou Shou Qi) vezethető vissza, ám itt katonák helyett állatok harcolnak egymással. Jelenlegi formájában az első világháború idején jelent meg Európában.

A játékot tíz különböző figurával játszák, minden egyes figurának más rangjelzése van. Ez az ellenfél számára természetesen nem látható. A cél: megtalálni az ellenfél zászlaját, vagy elfoglalni annyi játékosát, hogy már ne tudjon további hadmozdulatokat tenni. A győzelemhez nem csak a megfontolt, stratégiai manőverek, hanem a taktikus alapfelállítás is nagyon fontos.

Két változatot játszhatunk, az első, a Párbaj egyszerűbb, és kb. 10 percig tart, míg a másik, a Csata szűk egy órát vesz igénybe.

Mivel első pillantásra kissé bonyolultak a szabályok, érdemes alaposan áttanulmányoznunk a leírást, mielőtt játszani hívjuk a gyerekeket. A Stratego gyerekek és felnőttek körében is népszerű játék, sőt, a sakkhoz hasonlóan még bajnokságokat is szoktak belőle rendezni.

(Kép: visualnews.com)