Jump to content

Kézműves foglalkozások Budapesten

2014. 03. 14. 11:08

Valami szépet alkotni, elmerülni az agyag, az üveg megformázásában, kifesteni egy japán hangulatú sushitálat, vagy szivárványos pompába öltöztetni egy gipszelefántot nem csak remek kikapcsolódási lehetőség, de kiváló közös program is lehet gyerekeknek, barátoknak egyaránt. Ezért összegyűjtöttünk néhány Budapesti játszóházat és alkotóműhelyt, ahol végre szabadon ereszthetjük kreativitásunkat.

Gipszkorszak

(Két helyszínen is megtalálható: a Király utcai Gozsdu udvarban és a Millenáris fogadójában.)

(Honlap: gipszkorszak.hu)

A játszóház a hét minden napján várja a kicsiket és a nagyokat. Bár elsősorban a gyerekek a célközönség, időnként gipszfestő esteket is rendeznek, csak felnőtteknek. Sok száz különböző formájú, témájú és méretű gipszfigura, és több tucat élénk színű festék közül válogathat az idelátogató.

Mivel a gipszfigurák között különböző bonyolultságú és méretű formák találhatók, minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelőt. Nyugodtan elvihetjük tehát a család apróbb tagjait is, egy kisebb figura kidekorálása egész biztosan nem okozhat neki sem gondot. Ha szükséges, az alkotáshoz a gyerekek kedves, türelmes, szakképzett segítséget is kaphatnak. A műveket azonnal haza lehet vinni, az árak pedig a szobrok, formák méretétől függően változik. Időbeli megkötés nincs, mindenki addig maradhat, amíg kedve tartja.

Made by you

(Pesten: V. Ker. Királyi Pál utca 11., és Budán: XII. Ker. Városmajor utca 28/a.)

(Honlap: madebyyou.hu)

A nagyközönség előtt is nyitva álló alkotóműhelybe is betérhetünk a hét bármely napján festeni. A nagy érdeklődésre és népszerűségre való tekintettel azonban mindenképp érdemes előre bejelentkezni, asztalt foglalni. Mehetünk önállóan, csak-egy egy alkalomra is, de ha nagyobb kedvet érzünk magunkban a kézműveskedés iránt, számtalan tanfolyam is kínálja magát.

Mind a kerámiafestést, mind az üvegműveskedést inkább nagyobb gyerekeknek, illetve felnőtteknek ajánlanám, mivel a műremekek elkészítése több időt és türelmet igényel, mint a fent említett gipszes program.

Az üvegékszer tanfolyam során egyedi készítésű gyűrűket, fülbevalót, medált, kitűzőt, vagy karkötőt kreálhatunk magunknak. A foglalkozások során összeállított ékszereket pár nappal később, a kiégetés után vehetjük át a helyszínen.A kezdő foglalkozás díja 7500 Ft, a haladóé 9900 Ft, mely a tandíj mellett öt ékszer árát is magába foglalja.

A kerámiafestő tanfolyam során kis csoportban foglalkoznak a jelentkezőkkel. A foglalkozás tandíja 1700 Ft, a kiválasztott kerámia árán felül. A tanfolyamokon az érdeklődők megismerkedhetnek a portugál, vagy a mexikói csempék és textíliák mintáival, az ausztrál őslakosok művészetének technikájával, de készíthetünk török, toszkán, provanszi, indiai, japán, és skandináv hangulatú tárgyakat is.

Ceramicafe

(XIII. Kerület Katona József u. 21.)

(Honlap: ceramicafe.hu)

A nyitott műhelyben a látogatók megismerkedhetnek a porcelán- és kerámiafestés rejtelmeivel, de a fentihez hasonlóan itt is indulnak rendszeres tanfolyamok. Az ár felnőtteknek alkalmanként 2600-2800 Ft között mozog alapanyagtól függően, de bérletet is lehet vásárolni.

Hétvégenként zenével, mesével egybekötött foglakozásokkal is keresik a gyerekek kedvét. Kedden és szerda délután kerámiatanfolyam indul nagyobb gyerekeknek, szerda délelőttönkénti fejlesztő foglalkozásokar pedig a 1,5-3 éves korosztály várják sok szeretettel.

(Kép: drayton)