Jump to content

10 tipp, hogy elcsald a gyereket a számítógép elől

2013. 06. 14. 10:00

Nincs ínyedre, hogy a csemetéd reggeltől estig a számítógép előtt üljön a vakáció idején, ugyanakkor nem szeretnél hatalmas kiadásokba bocsátkozni az izgalmas programok kedvéért? Segítünk, hogy egy kis tervezéssel és kreativitással utazás nélkül is pezsgő nyarat varázsolj a családnak!

Kerti kemping

Az apróságok egyszerűen odavannak a sátrazásért. Ne kérdezd, hogy miért – elég, ha visszaemlékszel, te mennyire lelkesedtél érte annak idején. A kert vagy akár az erkély méretétől függően alakíthatod ki a rögtönzött kempinget, ahol pihenni, játszani, sőt a kaland kedvéért akár aludni is lehet. Ha szabad ég alatt vagytok, apa felügyelete mellett nem szabad kihagyni a tábortüzet sem!

Egynapos kirándulás

Bárhol laktok, egészen biztos, hogy elérhető közelségben találtok valami látnivalót. Legyen szó tóról, folyóról, hegyvidékről vagy nagyvárosról, a gyerekek hálásak lesznek bármilyen új impulzusért. A tipp előnye, hogy nemcsak nyáron vetheted be, hiszen minden évszaknak megvan a maga varázsa. A vakáció alkalmával kétségtelenül érdemes valamilyen strandra vagy vízi vidámparkra voksolnotok!

Közeli kemping

A kert túl közel van, a többnapos utazás pedig kivitelezhetetlen? Átmeneti megoldásnak tökéletes a legföljebb 1-2 órás autóútra lévő vadregényes helyszín. Fontos, hogy annak kiválasztásakor vegyétek figyelembe az esetleges természetvédelmi területre vagy tűzgyújtási korlátozásra vonatkozó szabályokat! A gyerekek az itteni fákért és virágokért is éppúgy tudnak rajongani, akár a külföldi tájért.

Közel a természethez

A legtöbb városban találsz állatkertet, vadasparkot és botanikus kertet. Érdemes mindhármat betervezni a nyári programok közé, hiszen szuper szórakozást nyújtanak egy-egy napra – sőt, a méretesebb komplexumok akár egész hétvégére lefoglalják az apróságokat! Arról nem is beszélve, hogy a szülőknek sem rossz móka megismerni a növényeket és az állatokat.

Tengeri csoda

A legtöbb gyerek számára már nem újdonság a mozi nyújtotta szélesvásznú élmény: szemrebbenés nélkül viháncolnak akár a háromdimenziós mesefigurákon is. A tengerek rejtélyes világát eléjük táró ócenáriumok láttán viszont garantáltan tátva marad a szájuk! Tervezz kirándulást oda, ahol cápák, ráják és korallok úszhatnak el a fejük fölött. Már a tervezgetés izgalma is kizökkent a megszokott napi rutinból.

Közös kerékpározás

Elő a biciklivel, fel a sisakkal, és már indulhat is a családi program! A cangák műszaki állapotának ellenőrzése után alaposan gondoljátok végig, milyen biztonságos útvonalon érdemes haladnotok, aztán már csak a szabadidő mennyisége és az erőnlét szabhat határt a kalandnak! Az egészséges testmozgás mellett a közlekedési szabályok elsajátítása jelenti az extra hasznot. A városi tekerés mellett választhattok piknikezős, szabadban kártyázós kiruccanást is. Gondoskodjatok a megfelelő folyadékpótlásról: a kicsiknél is legyen saját üveg víz!

Egy kis sport

Foci, tollaslabda, ping-pong, vagy akár kötetlen lasztizás a kertben, esetleg a játszótéren – érdemes beszerezned az ezekhez szükséges eszközöket, hiszen ha egyszer már megvannak, akár egy szabad félórával is boldogságot csempészhetsz a gyermeked életébe. És persze a sajátodba is, mivel a sport szinte azonnal endorfintermelést indít el a testben, ami természetes hangulatjavítóként segít a mindennapi stressz leküzdésében. A mindenki számára hasznos közös élmény pluszban még kalóriákat is éget!

Élmény karnyújtásnyira

Belegondoltál már, hány programlehetőség mellett haladtok el minden áldott nap? Itt egy kis mozi, ott egy étterem, amott egy könyvesbolt, a sarkon meg egy DVD-kölcsönző... Mi lenne, ha szépen sorban végigjárnátok az összeset? Egy gyereknek akár egy piaci látogatás vagy lángosozás is óriási élmény lehet. Néha gondolkodj ilyen kicsiben!

Játszóház a szomszédban

Feltűnt már neked, hogy a csemetéd milyen vágyakozva pillant a bevásárlóközpont gyermekmegőrzőjének színes gömbtengerbe érkező csúszdájára, rengeteg mászókájára és hintájára? Eljött az ideje, hogy csak úgy, meglepetés gyanánt befizesd egy órára! Nagyobbacska emberpalánták számára izgalmas lehet a falmászás vagy bármilyen sport kipróbálása.

Vásárlás költekezés nélkül

Dackorszakban lévő gyermekkel nem ajánljuk, hiszen a vágyott holmi otthagyásának súlyos hiszti lehet a következménye. Kiskamaszok azonban már vevők lehetnek az ötletre, hogy olyan bevásárló-körútra induljanak veled, ahol bármit felpróbálhatnak és megnézhetnek, amit csak szeretnének. Itt kiderülhet, tényleg olyan kényelmes-e az osztálytárs álomcipője, vagy érdemes-e gyűjteni a márkás pulóverre. Ha ügyes vagy, megszabadíthatod őket az impulzusvásárlás veszélyétől, s segítesz fölismerni a saját igényeiket.