Jump to content

Mentőöv magadnak tőled

2023. 01. 25. 19:00

Nem vagy egyedül, ha a Covid utáni megszorítások után úgy érzed, hogy újra eluralkodott feletted a világ, a világ hatalma és mintha nem a te kezedben lenne a gyeplő.

A saját sorsunkat mi irányítjuk. Valamennyire. Vannak ugyanis olyan pontok, amelyre szinte semmilyen ráhatásunk nincs, fordítva azonban nagyon bele tudnak nyúlni az életünkbe. Ilyen a most kialakult, a háborús helyzetre vélt vagy valósan ráfogott okok miatti gazdasági helyzet.

Hazai, de európai viszonylatban is mindenki megérzi azt, hogy milyen extra megterhelést jelent a pénztárcánknak a jelenlegi anyagi helyzet. Arról nem beszélve, hogy az egyéni életutakban is lehetnek nagy és egyáltalán nem pozitív események. Bármi is történik velünk vagy körülöttünk, az élet megy tovább. És ha már megy, akkor menjen az a lehetőségekhez képest a legjobban. De hogyan mászhatunk ki a gödörből, ha még annak a peremét sem látjuk?

Azonnal azt mondaná az ember, hogy tegyünk meg minden ót annak érdekében, hogy jobbra forduljon a sorsunk. Ez egy nagyon jó tanács akkor, ha nem mástól várjuk a megoldást és van ráhatásunk. És ha nincs?

A legnehezebb időkben is vannak olyan tevékenységek, amelyek örömet okoznak. Olykor elegendő csupán annyi, hogy a természetben legyünk, mozogjunk, olvassunk, éljünk a hobbinknak. Ugyanakkor a legtöbb erőt az adja, ha olyan emberekkel vagyunk együtt, akik körében jól érezzük magunkat. Kiemelkedő szerepe van a családtagoknak és a barátoknak. A jó társaság sem biztos, hogy megoldást kínál a bajainkra, de legalább jól érezzük magunkat velük, meg tudjuk osztani velük gondolatainkat.

Annyira bele tudunk merülni a bajainkba, hogy észre sem vesszük, a természet maga a gyógyírként hat. A gondok nem oldódnak meg maguktól és a természet által, de a friss levegőn, a fák, növények társasága komoly pluszt adnak. Receptre kellene felírni.

A jó társaságot nemcsak emberek jelenthetik. Aki egyedül él és mélypontra került, annak egy kedves háziállat legalább olyan lelki támasza lehet.

Sokan tudják már azt a titkot, amit a sport kínál. A mozgás remekül eltereli a figyelmet az aktuális problémáról. Megoldani ugyan az sem fogja, de a feszültségoldásra remek és még az egészséget is karbantartja.

Ha a problémák kellős közepén is képesek vagyunk tanulni, belevágunk valami újba, az is kirángathat lelki pokolból. Eltereli a figyelmet és a fejlődést szolgálja. Ugyanakkor egy érdekes, izgalmas könyv olvasása is kiragadja az elménket abból az állapotából, ami épp lehúz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)