Jump to content

Ki a jobb hazug?

2020. 06. 24. 19:00

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Így tartja a mondás, és ismerünk nők és férfiak között is notórius hazudozót. Vajon melyik nem hazudik jobban?

Köztünk akadnak olyanok, akikről ordít, ha füllentenek. Zavartan viselkednek, tördelik a kezeiket, hebegnek-habognak, elvörösödnek. Mások pedig úgy hazudnak, mint a vízfolyás. Annyira hihető az, amit mondanak, hogy fel sem tételezzük, abban bármiféle torzítás is lehetne.

Baráti és szerelmi kapcsolataink, sőt minden emberi kapcsolatunkban nagyon fontos lenne az őszinteség, de az ember gyarló és hazudik. Sok esetben csak apró torzításról van szó annak érdekében, hogy magunkat megvédjük, vagy jobb színben tüntessük fel, esetleg mást védjünk meg. Az ártalmatlan hazugságok mellett pedig olykor sokkal nagyobb csalásba is belemehetünk.

Hogy melyik nemhez tartozók hazudnak jobban?

A nők nagy játszmákba tudnak belemenni, de a férfiak is jók abban, hogy magukat fényezzék és ennek érdekében vakítsanak. Egy tanulmány szerint a férfiak azok, akik sokkal jobban művelik a hazugság tudományát.

Közel 200 résztvevője volt annak a kísérletnek, amelyben a nemek közti hazugságok arányát vizsgálták, de még arra is keresték a választ, hogy azt hol teszik meg. A kétszáz résztvevők fele a női nemet, a másik fele pedig a férfi nemet képviselte. A vizsgált személyek némelyike olyan profin hazudott, hogy szinte észre sem lehetett venni, azonban meglepő, hogy a hazugságnak inkább a szemtől-szembeni módját alkalmazták többen, de a közösségi oldalakon nem annyira éltek a tények torzításának lehetőségével. Azt is megfigyelték, hogy a férfiak gyakrabban hazudtak, azonban adott helyzetben be is vallották. Leginkább az volt vele a céljuk, hogy magukat hozzák ki jobban egy helyzetből, magukat jobb színben tüntessék fel. Sőt volt, aki azt is bevallotta, hogy a mindennapokban is alkalmazza a hazugságot, és az idők folyamán profi szintre emelte a hazudást. Aki pedig naponta hazudik, az kialakított már egy jól működő stratégiát és a lehető leghihetőbben adják azt át.

Mindenki hazudik, ez nem kétség. Nevezhetjük a tények elferdítésének, vagy füllentésnek, ha jobban tetszik, és a legtöbbször ártalmatlan is, épp csak magunkat vagy mást igyekszünk ezáltal megvédeni, de ha gyakori a hazugság, még ha igazán jól működik is, úgy az inkább hátránnyá válik egy idő után. Mit tudjuk magunk is, a hazugság előbb vagy utóbb kiderül.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)