Jump to content

Stressz és szorongásoldó ételek a nehezebb napokra

2020. 03. 12. 08:30

Az egészséges étrendről azt tarják, hogy jóval drágább, mint a „hagyományos”, ami részben igaz is. Ám léteznek olyan alapanyagok, zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek, amelyek megfizethetők, és a lehető legjobbat teszik a szervezetnek. Tudod, mit keress?

Az egészséges, és olcsó csodaalapanyagokat a Body & Soul című szaklap gyűjtötte össze. Többé nem lehet kifogás a pénz, hiszen tucatnyi fajta ételt készíthetünk az alábbi finom és egészséges alapanyagokból.

Az alábbi listába található ételek nem csak kiváló antioxidánsok, amelyek védik a DNS-t és a sejteket a káros behatásoktól, hanem fokozzák a zsírégetést, és segítik a szervek működését. Vérnyomáscsökkentők és a óvják a koleszterinszintet is!

Zab

Reggelire, vacsorára kiváló, és sokféleképp készíthetjük el. A belőle készült lisztet sütéshez és panírhoz is használhatjuk, amivel még egészségesebbé tehetjük ételeinket. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően a benne található cukrot fokozatosan szabadítja fel, így tovább ad telítettség érzetet. A zab ezen kívül tele van rostokkal, amelyek segítik az emésztést, valamint a koleszterinre is jótékonyan hat.

Bab

Antioxidáns hatású, aminek köszönhetően óvja a sejteket, a bőrt és gátolja az öregedési folyamatokat. Magas rosttartalmú. Egyetlen hátránya, hogy hüvelye gyomorsavtermelés fokozódást okozhat.

Tonhal

A tonhal is minden étkezésre fogyasztható: szendvicsként, tésztával, salátába mindenhogy finom. Elsődleges forrás az omeaga-3 zsírsavaknak. Az omega3 zsírsav telítetlen zsír, alapvetően a szervezet nem tudja előállítani, de nélkülözhetetlen annak működéséhez, mert a sejtek építőeleme, így segítve az összes szervrendszer egészséges működését. Emellett tele van fehérjével, és számos hasznos ásványi anyaggal, például szelénnel, magnéziummal és káliummal. Utóbbiak az izmok és az idegrendszer normális működését teszik lehetővé.

Tojás

Finom, egészséges, és maga a színtiszta energia. Kiváló fehérjeforrás, és egyszerre tizennyolc különféle tápanyag megtalálható benne, többek között a B12 és D-vitamin.

Banán

A banán, ami a gyümölcsök csapatát erősíti, gyorsan lebomlik a szervezetben (a gyomorból 110 perc alatt kiürül), s mivel tele van vitaminnal és ásványi anyag (A-, B-, C-, U-, E-vitamin, vas, réz, jód, mangán, kálium és foszfor), valóságos energialöketet ad, így sportolás előtt érdemes megenni egyet az energiaszelet helyett. Szénhidráttartama magas, de nem a rosszabbik fajtából, ugyanis a gyorsan felszívódók közé tartozik.

A banán növeli a szervezetben a szerotonin szintet, tehát a boldogságért felelős hormon megsokszorozódását. A szerotonin hormon hangulatjavító, lazító, alvást elősegítő, depresszióellenes, fájdalomcsillapító, motiváló hatású, ugyanakkor a szénhidrátéhséget is tompítja. Az alacsony szerotonin szint a negatív gondolatok, érzések mágnese, ha pedig teljesen eltűnik a szervezetből jó időre, akkor szorongás és depresszió alakulhat ki. A szerotonin szint csökkenése egyébként az állandó éhségérzettel társul.

Káposzta

Béta karotinban és C vitaminban egyaránt gazdag, és rostokat is tartalmaz bőven. Egyszerű elkészíteni, olcsó és nagyon egészséges.

Burgonya

A burgonya lassabban bomlik le és szívódik fel a szervezetben, ezért ideális cukorbetegek és fogyókúrázók részére is, de csak bizonyos mennyiségben, mégis sokan lebecsülik mindennapi étkünket.

Jelentős C-vitamin forrás, ami jó hiszen ez egész évben rendelkezésünkre áll. Ezen felül értékes ásványi anyagokat (kálium, kalcium, vas, foszfor) és szerves savakat tartalmaz. Fél kg burgonya egy felnőtt napi kálium szükségletét fedezi.

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)