Jump to content

A harag lehet a barátunk

2019. 09. 05. 19:00

Senki nem szeret mérgelődni, ám annyi minden történhet körülöttünk nap, mint nap, hogy abból nem minden a legjobb, és bizony sok minden mérgelhet.

Lehetnek jobb és rosszabb napjaink, és ezt nagyban befolyásolja az is, hogy mi vesz körül, mi vár ránk a nap folyamán. Olykor kis történések miatt is aggodalmaskodunk, mérgelődünk, máskor a komolyabb problémákat is jól kezeljük. Sok függ attól, hogy milyen hangulatban vagyunk.

A harag, a düh teljesen természetes emberi reakció, és már azt is tudjuk, hogy ha azt magunkba tartjuk, akkor az, hosszabb távon akár meg is betegíthet fizikailag. A düh, a harag, a mérgelődés negatív érzelmeink közé soroljuk, hiszen ki szeret mérges lenni?

Tekintsünk azonban erre a másik oldalról, és nézzük meg a mérgeskedés pozitívumait. A harag túlélési mechanizmusunk egyike, mert cselekvésre késztet. Míg az élelemért véres harcot vívó ősemberek esetében a félelem és harag együtt járt, hiszen a zsákmányolóból hamar zsákmány is válhatott, ezért a düh menekülésre késztet. Mára ez már kevésbé jellemző az életünkre, de van más, ami dühbe guríthat. A mérgelődés ma is ugyanúgy arra késztet, hogy valamit tegyünk annak érdekében, hogy megoldjuk a problémát.

A napjainkat behálózzák a kisebb-nagyobb mérgelődések, és némelyiket könnyedén megoldjuk, míg a többi leküzdése nagyobb energiafelhasználást igényel és több időbe is telik a leküzdése. Egy biztos, a düh mozgásban tartja az agyunkat. Ugye ismerős az az érzés, amikor dühöngsz valamiért? Nem jó, nem szereted, ezért valahogy oldani próbálod oldani magadban a feszültséget, valamint megoldást keresel a fennálló gondra. Ugye, hogy mennyi gondolkodásra késztet? A mérgelődés tehát nemcsak fizikailag késztet valamilyen megmozdulásra, hanem az agyunkat is mozgatja.

Amikor azt hisszük, hogy ismerünk már valakit, akkor ez még koránt sem biztos. Az igazi énünk egy olyan másik arcát ismerhetik meg embertársaink, amelyet talán azelőtt soha nem tapasztaltak. Ugyanígy érzékelhetjük mások rejtett személyiségjegyeit. Van, hogy az, amit a harag kivált belőlünk, még saját magunknak sem tetszik. A mérgelődés még arra is jó lehet, hogy önismeretünket fejlesszük. Talán nem tetszik az, ahogyan a legkisebb problémára is dühbe gurulunk, így felismerhetjük saját negatívumainkra. A harag ezek szerint még az önfejlesztés egy eszköze is lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)