Jump to content

Álmos vagyok, de nem tudok aludni. Mit tegyek?

2017. 05. 18. 19:00

Számolj bárányokat! Mondaná valaki az ismerőseid, családtagjaid közül. Vagy kezdj el számolni százig, és garantáltan nem jutsz el addig - jönne az újabb ötlet. Igyál egy bögre meleg tejet!

Valóban ezek a leggyakoribb javaslatok arra a gondunkra, ha nem tudunk azonnal elaludni. Egy jó bögrényi meleg tej. Több olyan tápanyagot is tartalmaz, amely a szervezetünk számára fontos. Így megtalálható benne a kalcium, a protein, kálium, foszfor, A-, D- és B12-vitaminnak.

Csontjaink és fogaink erősségéhez szükség van a kalciumra. A tej a lehető legjobb természetes forrása ennek az anyagnak. A meleg tej nemcsak az elalvást segíti, hanem az étkezések között megvédi a fogzománcot is. A tej segít az izmok építésében.

Annyira stresszes életet él mindenki, fel vagyunk mi magunk is gyorsulva, de a körülöttünk lévő világ ugyanúgy. Amikor hazaérünk, nyugalomra, pihenésre vágyunk. Ülj le, és igyál egy csésze meleg tejet. Ellazít téged, mert lazítja az izmokat és az idegeket is. Egy jó csésze tej, ha nem is old meg minden problémát, ami körülvesz, mégis oldja a feszültséget. Még a fáradt, és nyűgös napon is kicsit visszanyerheted végletekig kimerített energiaforrásodat. Ha a reggeledet meleg tejjel indítod, energiával tölt fel, gördülékenyebben indulhatsz neki a napodnak is. Ugyanígy energiával és hasznos tápanyaggal indítjuk el gyermekeinket akkor, ha tejjel kínáljuk őket.

A tejnek fájdalomcsillapító hatása is van. A menstruációs fájdalmat, görcsöt is képes enyhíteni egy pohár tej, de még a menopauzás kellemetlenségeket is enyhítheti. Ilyen a hangulatingadozás, a hőhullám, idegeskedés.

Fájós torokra is kiváló fertőtlenítő lehet a meleg tej, ám ha abba még mézet is keverünk, akkor garantáltan fertőtleníti torkot és csökkenti a gyulladást. Az emésztési problémák hatékony és természetes kezelője a fehér nedű.

De mi van akkor az alvással? Tényleg jobbat alszunk a tejtől? A tejben lévő aminosavak nyugtatják az idegeket, ezért az orvosok is ajánlják a lefekvés előtti tejfogyasztást. A mézes meleg tejben lévő glükóz mennyiség abban segíti a szervezetünket, hogy leállítsa azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek az ébren maradásunkhoz szükségesek.

Vajon jelentősége a tej lefejésének időpontja arra, hogyan hat alvásunkra? Csak laikusként belegondolva, a szervezet más hormonokat termel nappal, mint éjjel. Előfordulhat, hogy a tejben is más anyagok vannak jelen akkor, ha azt éjjel fejik a tehenektől? Erre a kérdésre igyekezett választ adni egy kutatócsoport. Éjszaka láttak ahhoz a munkához, hogy a teheneket lefejjék. Az így nyert tej sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazott melatonin hormont és triptofán aminosavat. Ez a két anyag az alvás szabályozásában vesz részt. Kísérleteik során az éjszaka lefejt tejjel megkínált patkányok és egerek elalvási fázisának ideje jelentősen lecsökkent, ezáltal pedig hosszabb lett a az alvási szakasz.

Azt ugyan nem tudjuk meg egy zacskó tejről, hogy mikor fejték le, mindenesetre egy bögrényi meleg tej segíti az elalvásunkat. Ha olyan szerencsénk van, hogy a tejet éjszaka fejték, akkor még inkább hat szervezetünkre és még könnyebb álmot hoz ránk.

(Forrás: marmalade.hu | sleepsugar.com, huffingtonpost.com.au, justviral.eu/képek)