Jump to content

Gyerekmentesség, mint vonzó életstílus

2014. 08. 17. 18:22

Napjainkban egyre inkább terjedőben van az a hozzáállás, miszerint gyermek felnevelése nélkül leélni az életünket egyszerűen vonzó. Ki is találtak erre egy fogalmat: gyerekmentes nők.

Gyerekmentes, azaz childfree. Mostanában annyira divatos ez a jelző, hogy csak úgy kapkodjuk a fejünket a különböző, témát boncolgató cikkek láttán. Az első ilyen írás, amire felfigyeltem, az Cameron Diaz vallomása volt, a „Why I chose to be a childfree woman” azaz „Miért lettem gyerekmentes nő”. A téma azért fogott meg, mert érdekes módon nem az egyzserű childless (gyermektelen) jelzőt, hanem a childfree-t (gyerekmentes) használják.

Hogy ez miért fontos? A magyar nyelvben is érezhető a két fogalom közötti különbség, azonban angolul még inkább hangsúlyos a childfree pozitív jelentéstartalma. A free itt azt jelenti, hogy szabad valamitől, ebben az esetben a gyerektől. Valóban pozitív asszociációt kelt, ami vonzó életformának állítja be a gyermekek nélküli életet.

Természetesen számtalan oka lehet, amiért egy nőnek nincs gyermeke, vagy nem szeretne, ezt nem is vitatjuk - mindenkinek joga van eldönteni. Valahol azt olvastam nemrégiben, hogy ez egy önző generáció. Valljuk be, az individualizáció előtérbe kerülésével fontosabbak lettünk önmagunknak, mint a történelem során eddig bármikor. Jó dolog, hogy élvezzük a számtalan lehetőséget, amit nagyanyáinknak esélyük sem volt megélni. De valóban ehhez szeretnénk kezdeni vele?

Olyan társadalmat szeretnénk, ahol annyira fontosak vagyunk önmagunknak, hogy egy gyerek már nem fér bele a nagy önmegvalósítósdiba? Ez megoldaná a Föld túlnépesedési problémáját. Na jó, félretéve a szarkazmust, ez már nem az önmegvalósításról szól. Ha valaki igazán szeretne valamit elérni az életében, abban őt egy gyerek úgysem fogja megakadályozni. Ezen a szinten már rég nem az önmegvalósításról van szó, sokkal inkább az önzésről.

Egyszer volt egy tanárom, aki érthetően közelítette meg a matematikát. A magyarázataiban kitért arra, hogy bizonyos helyzetekben a számok úgy viselkednek, hogy „előnyt kovácsolnak a hátrányukból”. Valószínűleg a fent említett jelzőt is éppen ezért találták ki. Felszabadítóan hat rájuk a „gyerekmentesség”, vonzó életstílust sugall mások számára, ami irigylésre méltó, hiszen „szabadok” (childfree). Ez viszont csupán szépítő jelző, mert nincs bűntudat, másoknak való megfelelés, csak a határtalan szabadság.

Józanul belegondolva, senkinek eszébe sem jutna childfree-nek nevezni őket. Maradjunk a realitások talaján. Nem „gyerekmentesek”, egyszerűen csak gyermektelenek.

 

(Fotó: freepressjournal.in)