Jump to content

Hogyan tehetjük ütősebbé a reggelünket?

2014. 04. 18. 11:45

Nehezen indulnak a reggelei? Ébredés után csak kóvályog a lakásban? Órákkal később sem tudja hatékonyan elvégezni a munkáját? Pedig lehet, hogy csak pár egyszerű változtatásra van szüksége ahhoz, hogy a reggelei igazán ütőssé váljanak! Lássuk, mit tehetünk az ügy érdekében!

-Amint ledobta magáról a paplant:

Vegyen fel egy kardigánt, vagy egy fürdőköntöst. A testhőmérséklet lecsökken alvás közben, ezért ébredés után érdemes magunkat egy kicsit bebugyolálni, amíg ’fel nem fűt’ a testünk magától. Így szellemünk is könnyebben felébred majd.

-Ha minden reggel csak kóvályogni bír,

még akkor is, ha kialudta magát: feküdjön le, és kelljen fel közel azonos időben. Még hétvégén is. Lehet, hogy eleinte nehéz lesz az a vasárnap reggel megszólaló ébresztőóra, de így legalább esélyt ad a szervezetének beállni egy adott ritmusra. Ha mégsem érezné kipihenve magát, inkább dőljön le húsz-harminc percre délután, mint hogy reggel sokáig az ágyban maradjon.

-Fogmosás közben végezzen guggolásokat!

A comb- és fenékizmok átmozgatásával felgyorsul a szívverése és a véráram is felpezsdül, ami által az agy is hatékonyabban kezd dolgozni. A guggolások végzése pedig nem igényel akkora koordinációs odafigyelést, hogy ne lehessen fogmosás közben elvégezni.

-Mielőtt elmegy otthonról, egyen valami táplálót!

A dietetikusok a teljes kiőrlésű kenyérre, vagy a zabkására teszik le a voksukat, ami a nap első étkezését illeti. Ez nem csak elegendő energiával látja el a szervezetét, de rengeteg rostot is tartalmaz amellett, hogy lassan, fokozatosan dolgozza fel a szervezet, és nem fog tőle ingadozni a vércukorszintje sem. A reggelizés fontosságáról számos tanulmány szól, a leghatékonyabban akkor tudja kifejteni jótékony hatását, ha ébredés utáni egy órán belül fogyasztjuk.

-Mielőtt lefeküdne aludni, készítse be a másnap reggeli kávéját!

Egy csésze erős kávé akár 30%-kal is megdobhatja az éberségét és a szellemi kapacitását. Jól esik, ha reggel nem kell az összeállítással vacakolni, hanem elég csak a gombot megnyomni a kávéfőzőn.

-Alakítsa ki a saját reggeli rituáléját!

A legsikeresebb emberek mind ragaszkodnak szigorú reggeli menetrendükhöz. A világhírű japán regényíró, Haruki Murakami például minden áldott nap hajnali négykor kel, majd 5-6 óra folyamatos munka után úszni, vagy futni megy. A napi rituálé szokássá válik, a agyunk pedig szereti a rendszerességet, mivel kognitív energiát spórolunk ezzel, így hatékonyabbá is válik.

(Forrás: HuffPost, kép: 943thepoint.com)