Jump to content

Elvárható a monogámia?

2014. 04. 18. 13:02

Vajon azok a párok, akik egész életükben nem csalták meg egymást, nem vágytak és nem gondoltak arra, hogy milyen jó is lenne egyszer valaki mással? Akik pedig kettős kapcsolatban élnek, vajon miért választják az ezzel járó titkolózást, konfliktusokat? Ilyen lenne az ember?

Egy kedves barátom – harminc-egynáhány éves, inkább egyedülálló hölgy – mesélte a szinte mindennapi történetet: egyik este, három különböző barátnőjétől kapott SMS-t, hogy tudassák: ha bárki is kérdezi, akkor ők most éppen együtt csajos estéznek – azaz alibit gyártottak maguknak. Azt hiszem, ez nem különleges eset. Ha körbenézek, körbekérdezek, szinte általános ez a tendencia: valahol mindig van egy harmadik. Vagy sokadik.

A legelső dolog ezzel kapcsolatban, amit érdemes tudatosítani: szerintem nem várható el két embertől, hogy a szexuális potenciáljait egész életükben egyetlen irányba helyezzék. Ez olyan lenne, mintha egy rohanó pataknak azt mondanánk, hogy bizonyos kövekkel nem érintkezhet: pedig egyszerűen képtelen kikerülni azokat a mederben. Mint ahogyan Te sem tudod kikerülni az életed sodrában azt, ami eléd kerül, és hatást fejt ki rád.

Figyeld meg az életedet, hogy változtál, alakultál az elmúlt években. Mindig jött az életedben egy új inger, új munka, egy új könyv, egy új tv sorozat, egy új hobbi, egy új gyerek, egy új akármicsoda, amiért lelkesedtél. Az évek során találkoztál nagyon sok minden ÚJ dologgal, és magad mögött hagytál más dolgokat. Ha kicsit is elgondolkozol ezen, egyfajta rendezői nézőpontból, mintha életed filmjét néznéd, akkor meglátod a fel,- majd eltűnő embereket, élethelyzeteket.

Egyetlen egy állandónak kell itt lennie: a szexuális partnerednek. Csak ez nem változhat, ha tartós párkapcsolatban élsz. Illetve, mégis változik sok helyen, de figyeld meg, mit szül? Titkolózást, bűntudatot, féltékenységet, az őszinteség hiányát. Ezek olyan esszenciák, amit teljesen elhidegítenek két embert egymástól, és el fog tűnni az a „jóban-rosszban segítjük egymást” életérzés.

Ez egy hibás program, ami a hiba következtében hibás megoldást is szül. Hiszen – azt állítom, persze nem kell egyetérteni ezzel sem – hogy két ember nem csak a szexualitáson keresztül élheti meg azt, amit ma az emberiség általában csak a szexen keresztül tud megélni.

Mert ha megfigyeled, felbukkan a „szerelem”, a nemi vágy: az az érzés, hogy birtokolni, megismerni, átélni szeretnéd a másikat szőröstől-bőröstől. Erre ma egyetlen válasz van: a szex.

De ha megfigyeled a szexualitásodat, akkor nagyon nagy kapcsolatot fogsz találni például az evéseddel és a kreativitásoddal összefüggésben. Az életszeretetted és életenergiád is ehhez kötődik. S ha megrekedtél, ha megrekedt pl. a párkapcsolatod, akkor jön a „harmadik”, aki megtölti azt élettel, szenvedéllyel.

Ismerős? Ha igen, tudd: ha megjelenik ez az érzés, nem feltétlenül a „harmadik”-ba való belemerülés a legjobb választásod. Ha az életed sínen van, telve vagy kreativitással, lelkesedéssel, szenvedéllyel – akkor otthon a pároddal is meg tudnád élni a szexualitásodat, nem lenne SZÜKSÉGED egy harmadikra. Persze, ez nem igaz mindenkire, és nem is kell, hogy igaz legyen. Különbözőek vagyunk. De ha esetleg foglalkoztat a „harmadik” problémája: lehet másképp is csinálni.

 

 


Kiss Balázs Kunó
író, spirituális tanító
csillagmag.hu


(Fotó: www.improve.com)