Jump to content

Ezeket edd, ha 100 évig akarsz élni!

2015. 05. 11. 11:30

A világon van öt olyan város, ami nem csak szépségéről híres, hanem arról is, hogy itt az átlagosnál jóval több 100 éves ember él. De vajon mi a titkuk? A Kék zónák szerzője pontosan ennek járt utána.

Egy nemrégiben megjelent könyv, A Blue Zones szerzője öt olyan helyet vizsgált meg Földünkön, amely híres arról, hogy itt matuzsálemi kort is sokan megélnek. Mivel azzal régóta tisztában vagyunk, hogy az étrendünk szoros összefüggésben áll az egészségünkkel és az előre várható élettartamunkkal, Dan Buettner is annak járt utána, hogy ebben az öt városban hogyan élnek, és mit esznek az emberek.

-Ikaria, Görögország:

Burgonya, kecske tej, méz, hüvelyesek (főleg bab és lencse), citrom, feta sajt, gyümölcs, hal.

-Okinawa, Japán:

Japán keserű tök, tofu, fokhagyma, barna rizs, zöld tea, shitake gomba.

-Szardínia, Olaszország:

Kecske tej, juhsajt, lepény, árpa, édeskömény, bab, csicseriborsó, paradicsom, mandula, máriatövis tea, bor.

-Loma Linda, Kalifornia:

Tofu, avokádó, lazac, diófélék, bab, zab, teljes kiőrlésű kenyér, szója tej.

-Nicoya-félsziget, Costa Rica:

Tojás, rizs, bab, kukorica, tök, papaja, banán, barackpálma.

Ezen felül a szerző a következő hasznos tippeket leste el az öt város lakóitól:

-Akkor hagyd abba az evést, amikor 80%-osan vagy tele, így elkerülheted az elhízást.

-Este, vagy késődélután edd a legkisebb fogást!

-Ritkán egyél húst, de annál gyakrabban babot! A Kék zóna lakói havonta csak öt alkalommal esznek húst.

-Alkoholt csak módjával fogyassz, naponta nem többet egy-két pohárkánál.

(Kép: healthyfoodstyle.com)