Jump to content

Csodás, de veszélyes helyek Magyarországon

2023. 09. 20. 19:00

Izgalmak és szépségek kereséséhez nem kell az országhatárt sem átlépni. Kis országunk megannyi szépséget és látnivalót tartalmaz. Mindezek mellett azért veszélyt is tartogathatnak.

A gyönyörű hazai táj meghódítása során nemcsak látvány vár ránk, hanem akár veszély is. Ha azonban ezekre fel tudunk készülni, megfelelő ismeretekkel rendelkezünk, akkor csökken a veszély mértéke vagy teljesen elkerülhető az.

 

Duna és Tisza partja: hazánk két nagy folyójának látványa magával ragadó, de mint a természetes folyóvizek, ezek is kiszámíthatatlanok. Még az úszni tudók is kerülhetnek veszélybe. Fontos betartani az úszás- és hajózásra vonatkozó szabályokat.

Balaton: szinte nincs olyan év, hogy hazánk legnagyobb tava ne venne magához emberéleteket.  Az év nagy részében kellemes üdülőhely, de a mély víz és az erős áramlatok veszélyt jelenthetnek a nem megfelelő úszókra és hajózókra.

Tisza-tó: igazi madárparadicsom és természetvédelmi terület, de míg a madarak jól tudják, hogy az iszap és a vízi növények veszélyesek lehetnek, addig az emberek nem biztos.  Emiatt fontos betartani minden szabályt és csak a kijelölt fürdőzőhely használható biztonsággal.

Rudabánya-tó: az egykor virágzó bányaváros területén található bányatava szép, de nagyon veszélyes. Sőt a legveszélyesebbnek van titulálva. Önmagában minden bányató veszélyes, mert hirtelen mélyülnek és hatalmas lyukak lehetnek a mederben. A Rudabányai-tó hazánk legmélyebb állóvize.

Mátra-hegység: hiába nem büszkélkedhet hazánk nagyon magas hegyekkel, de még így is veszélyt jelenthet a Mátra is, főleg télen. A hegyi szerpentineken való közlekedés a sebesség betartásával és a megfelelő felszereltségű járművel biztonságos. 

Bükk-hegység: az itt található sziklák és szurdokok csodálatosak, de a hegység területe veszélyes lehet azok számára, akik nincsenek tisztában a turistaútvonalakkal és a terület viszonyaival.

Rám-szakadék: az egyik leismertebb túraútvonal, amely a Visegrádi-hegység része. A szurdoktúra során vadregényes környezet fogad, ahol meredek falak, vízesések és zúgók látványa fogad, de a szurdok létrákon, lépcsőkön át közelíthető meg.

Szelim-barlang: hazánk egyik legismertebb barlangja Tatabányán található. A Szelim-barlang hossza 45 méter, magassága 14 méter és jelentős régészeti, őslénytani lelőhely. A terem belső részén található felszakadás és annak környezete veszélyes lehet az omladék kőzet miatt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)