Jump to content

Elkápráztatnak az ásványok? És gyűjtöd is?

2022. 09. 10. 20:00

Nem kell különösen érteni valamihez azért, hogy az képes legyen elbűvölni. Így van ez bármelyik művészettel, de akár az ásványokkal is.

Sokakat foglalkoztat az ásványok egészségre gyakorolt hatása, míg mások inkább szerencsét és támogatást remélnek a különböző ásványokból készült ékszerek viselésével. Vannak, akik gyűjtögetik a csodaszép „köveket”. Nem a különböző kiállításokon és vásárokon megtalálható darabokra kell gondolni, hanem a természetet járva, lelőhelyeket felkeresve igyekeznek minél szebb darabokat keresni.

A legjobb dolog amatőrként ásványgyűjtésbe kezdeni, hogy miközben szépségeket keresnek, a természetet járják és egyre inkább megismerik a hazai erdőket, lelőhelyeket. Ráadásul nincs is szükség méregdrága felszerelésre ahhoz, hogy kezdőként keresésre adjuk a fejünket. A kezdőszettet bármelyik barkácsüzletben be lehet szerezni. Általában ez kalapácsot, kesztyűt, vésőt jelent. Attól függően, hogy a kezdeti lelkesedés mennyire mélyül el, további eszközökre lehet szert tenni. Ha a kíváncsiság nem enyhül, akkor a tudás is mélyül ebben a témában. Vagyis folyamatosan fejlesztik önmagukat azért, hogy minél többet tudjanak meg egyes ásványokról, keletkezésükről.

Magyarországi túrázásaid során találtál már szépséges ásványt? Ha igen, akkor biztosan kedvet éreztél arra, hogy azon a területen tovább kutass még. Nos, hazánkban van néhány olyan lelőhely, ahol lehet keresni, azonban némi előzetes informálódásra van szükség, hogy mindezt legálisan tehessük meg.

Mielőtt elindulnánk aranyrögöt keresni, érdemes utána járni, hogy magánterületről van szó, esetleg olyan bányáról, ahol még a kifejtés aktív, valamint, hogy védett-e a terület? Ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk, nemcsak kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, de még jogszabályt is sérthetünk, amely büntetést vonhat maga után. És nemcsak a jogi részét szükséges figyelembe venni, hiszen a veszélyes helyek megközelítése, az ott történő kutatások balesetveszélyesek lehetnek, sőt akár halálos kimenetelűvé válhat a gyűjtési szenvedély.

Amatőrség ide vagy oda, aranyrögöt keresni hazánkban nem indulunk. Az Északi-középhegység, a dunántúli lelőhelyek ugyanis nem rejtenek aranyat. Hazánk ugyan nem bővelkedik az ásványkincsekben és a gyűjtők többsége nem is nyerészkedni akar az ásványaival. A gyűjtemény gyarapítása általában a legfőbb mozgatórugó. Mégis rábukkanhatnak szerencsések olyan különlegességre, amelyek akár komoly értéket is képviselhetnek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)