Jump to content

Csak mert baba van a családban, a nyaralásnak nem lőttek

2022. 04. 29. 19:00

Az élet megváltozik babával, de nem jelenti azt, hogy mindenről le kell mondani. Sokan éveket hagynak ki utazásból csak azért, mert kicsivel nem mernek elindulni.

Gyermeket nevelni nem egyszerű és gyermekkel utazni sem olyan, mint korábban, azonban természetesen lehetséges. Több munkát igényel a tervezés és az előkészület, de jó élmény lehet. Nemcsak nyaralni lehet menni, de egy több hetes kiruccanás jóval több holmival jár, mint egy túrázás valahol. Mindegy azonban, hogy hová készülünk, ha baba is van velünk, ő élvezi a prioritást.

Ha te is azon bátrak közé tartozol, akik kicsi gyermek mellett sem szeretnél lemondani az utazás adta élményekről, hiszen az is a család közösen töltött idejét növeli és kellemes emlékeket hagyhat bennünk. Amúgy is jó kiszakadni időnként a megszokott közegből és ebbe a gyerekeket is érdemes belevonni.

A babák életében meghatározó és biztonságot nyújtó a napi rutin kiszámíthatósága. Egy utazás, a más hely bizonyára valamennyire kibillentheti ebből a megszokottságból, de ez nem is gond. A gyerekek rugalmasok, ha biztonságban érzik magukat és a közelükben van a család, a szülő.

Ebből a monotonságból való kiszakadás valószínűleg többet jelent a szülők számára, mint egy kisbabának, de ha a szülő boldog, azt a baba is érzi. Ezenkívül, ha a babánkat is szeretnénk az életre nevelni és nem burokban tartani, akkor nemcsak megoldható az utazás, de szép fokozatos ráhangolást kaphat a hosszabb utakból, az idegen helyekről, a más környezetről.

Első körben valószínűleg a legtöbben autós utazást választanak. Ebben az esetben talán nincs akkora autó, amelybe minden befér, ha útnak akarunk indulni, ezért érdemes átgondolni, hogy mi szükséges. Egy biztos: ha kisbabával utazunk, több kellékre, ruhára van szükség.

Kisbabáknál nem ritka, hogy az autó álomba ringatja őket, de ha ébren is vannak, akkor a csörgők, rágókák kellő elfoglaltságot biztosíthatnak számukra. Természetesen nem elhanyagolható a szabályosan beköthető és elhelyezhető bébihordozó vagy gyermekülés.

A kicsit nagyobb gyerekek esetében jól tömjük meg a játékraktárt. Sőt vonjuk be őket is abba, hogy válasszák ki azokat a darabokat, amelyeket szívesen vinnének magukkal az útra. Ezek az utazás során tényleg fontos szerepet kaphatnak.

Kellemesebbé tehető mindenki számára az utazás, ha a csemetéknek mesét vetítünk. Ma már számtalan eszköz kínálja ennek lehetőségét. Mivel az autóban nem úgy játszhatnak, mint otthon, jóval kötöttebb a hely, így a mozizás egy remek időtöltés.

Intézkedjünk a megfelelő árnyékolásról. Az ablakokra helyezhető eszközzel ez könnyen megvalósítható.

Nemcsak az utazás, de az ott tartózkodásra is fel kell készülni. Ha a kicsi gyerekágyhoz szokott, akkor érdemes mózeskosárral felkészülni az alvásokra. A kisebb vagy nagyobb túrázásról sem kell lemondani, ha megfelelő babahordozót (kendő, csatos hordozó stb.) szerzünk be. Az érzékeny bababőrt nagyon védeni kell a leégéstől, ezért a felállított babasátorban a játék, de a pihenő is megvalósítható.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)