Jump to content

Úti tippek őszi az bakancslistádra

2021. 09. 27. 19:00

A szeptember magával csalogatja az őszt, az esősebb és hűvösebb időszakot, ugyanakkor ősszel még megannyi lehetőséget kínál a természet.

Még ha a nyár utáni hőmérséklet mást jelent, nem arról van szó, hogy csupa-csupa szenvedés. Az őszben ugyanis hatalmas lehetőségek rejlenek. Még süthet a nap, de az ereje már kicsit enyhébb, ám még mindig kellemesen cirógató. Éppen emiatt kirándulásra alkalmasabb időszak. A nyári sűrű lombozat már kezd ritkulni, és ami különlegessé teszi a természetet, az a hihetetlen színvilág, amelyet az ősz kínál számunkra.

A gyerekek számára megkezdődött az iskola és a felnőttek legtöbbje is felhasználta szabadsága nagy részét, így az őszi kirándulások legtöbbje a hétvégékre koncentrálódik. Arra biztatunk mindenkit, hogy találjátok meg a szépséget a hazai tájban. Hegyeink, más vidékeink, parkjaink, arborétumaink, de akár a közvetlenebb környezetünkben is vannak olyan helyszínek, amelyeket érdemes meglátogatni akár gyalog vagy kerékpárral is. 

Balaton és környéke

Még ha utazni is kell, megéri egy túrát szervezni hazánk legnagyobb tavának környékére. A Balaton már nem biztosít fürdőélményt, de a környék természeti adottságai arra csábítanak, hogy hódítsuk meg. A Balaton-felvidék tanúhegyei kellemes célpontok. A hegyekről elképesztő panorámában részesülhetünk, de olyan természeti képződményeket is megnézhetünk, mint a köveskáli ingókő, a Szent György-hegyi bazaltorgonák vagy a Hegyestű. A kulturális értékeket is figyelembe véve Csobánc és Szigliget még vártúra élményt is biztosít.

 

Bükk

Hegységeink közül a Bükk végtelen lehetőségeket kínál az aktív kikapcsolódásra. Az egyik legkedveltebb úti cél Szilvásvárad, ahol sokféle lehetőséget találunk a kikapcsolódásra és a természet szépsége mozgásra késztet. A Fátyol-vízesés, a csábító pisztráng ételek, a ménes mind emlékbe vésődő lehet. A Szinva-tanösvény remek lehetőséget kínál a kellemes testmozgásra, ugyanakkor az őszi táj szépségét is érdemes fotók formájában megőrizni.

Mátra

A Bükk mellett a Mátráról sem szabad megfeledkezni. A mennyei panorámában, hegyoldalban gazdag táj őszi ruhát öltve még sokkal különlegesebb. A siroki vár például remek úti cél lehet, de a Kéktúra részeként számos vendéglátóhely közül választhatunk, ha a környéket több napon át szeretnénk élvezni.

 

Cserhát

Ha a természetben végzett mozgás mellett a történelem és a kultúra is szempont, akkor Hollóháza lehet az ideális úti cél. Hollókő az a néhány száz fős település, ahol életben tartják azokat a szokásokat, amelyeket őseiktől kaptak. Nemcsak a hagyományokkal, de az épületekkel is a hagyományőrzés a cél.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)