Jump to content

Őrület, hogy már a Marson is ott vagyunk

2021. 02. 27. 19:00

Az ember benépesítette az egész bolygót és nagyon úgy tűnik, hogy ezzel nem elégszünk meg. A Holdon már jártunk és most a Marsot is meg akarjuk hódítani.

Erre való kísérletünkbe bele is kezdtünk és egyszerre három űrszonda is elindult a vörös bolygó felé. Az Arab Emírségek Reménynek elnevezett űrszondája és a kínai Tienven-1 mellett a NASA Mars 2020 is a Marsot vizsgálja. Azóta már képek is érkeztek a Mars felszínéről, de a landolást megelőző percekben pattanásig feszült a tervezők, kutatók idege, ugyanis a Perseverance marsjáró nemcsak időben, de pénzben is nagyon sokba került, mire odáig eljutottak, hogy elküldik egy másik bolygóra. A tőlünk 200 millió kilométerre található Mars esetében egy landolást kimenetelét nem lehet pontosan kiszámítani. A hatalmas távolság miatt még azok is csak nézőkké válnak, akik készítették az űrjárművet. Sőt magáról az eseményről is csak később értesültek. A landolás után csak súlyos percek elteltével kaptak információt arról, hogy mi történt a marsjáróval, így a küldetés ezen fázisát nevezték el a „rettegés 7 percének”.

A hatalmas összegbe kerülő eszköz egy nukleáris energiával működő robotjármű, amelynek dolga az lesz, hogy az élet nyomait kutassa a Marson. Éppen emiatt volt nagyon fontos, hogy az űrszerkezet épségben Marsot érjen. Még nehezebb volt kiszámítani azt, hogy hová érkezzen  meg a vörös bolygó felszínén, de arra egy 45 km átmérőjű területet céloztak meg. A 19 ezer km/h órával a Mars légkörébe jutó Perseverancet hőpajzs védte a hatalmas hőmérséklettől és a minél kíméletesebb talajérésben a 21,5 méteres ernyő segítette.

Nemhogy sikeresen történt meg a marsjáró landolása, de azóta már közvetíti a jeleket, a fotókat, amelyeket Mastercam-Z kamerarendszerével készít. A panorámafotó által már mi is megnézhetjük, hogy milyen a szomszéd bolygó felszíne. Úgy tervezik, hogy a Perseverance egy marsi évet, vagyis 687 napot fog a bolygón tölteni, majd hazatér a mintákkal, amelyet ez idő alatt begyűjt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=3PrLXEbMgo4)