Jump to content

Van, aki a magasságtól fél, mások ott élnek

2019. 02. 25. 19:00

Ahogy a hajón utazva, dolgozva is tapasztalható a tengeri betegség azok számára, akik nincsenek hozzászokva az állandó ringatózáshoz, úgy a hegyi levegő és magaslat is okozhat hegyi betegséget.

A hegyek magassága és védelme biztonságot nyújtó lakhelyet nyújthat, de a magaslathoz hozzá kell szokni. Az emberek képesek alkalmazkodni, de a nagy magasság még úgy is megkínozza, ha csak rövid ideig tartó látogatást jelent.

A hegyek legmagasabbjait megmászók hihetetlen erőpróbát állnak ki, amikor a világ legnagyobbjait készülnek megmászni. Azok, akik sikeres expedíciót teljesítettek, tudják, hogy a hideg mellett az oxigénhiánnyal kell megküzdeni, vagyis életvitelszerűen ezeken a területeken nem lehet tartósan élni.

A tibetiek pedig ott élnek, ahol ember már elméletileg nem tudna életben maradni, legalábbis hosszú ideig biztosan nem. A négyezer méter magasan húzódó tibeti fennsíkon olyan alacsony a légnyomás és az oxigéntartalom, hogy az emberek légzési nehézséggel küzdenek. A magaslati levegő összetétele is egészen más, mert az oxigén részleges nyomása miatt a levegő nagy részét nitrogén alkotja.

Az a szervezet, aki nincs ehhez hozzászokva, nagyjából háromezer méteres tengerszint feletti magasságban érzi a hegyi betegség kellemetlen tüneteit. Ehhez nem is kell túlzott fizikai aktivitás, de ha még fizikailag is megerőlteti magát az ember, akkor légzési nehézség, szabálytalan légzés, magas vérnyomás alakulhat ki. Extrémebb esetekben ödéma keletkezhet az agyban, a tüdőben, legrosszabb esetben halálhoz is vezethet.

A tibetiek pedig körülbelül négyezer méteres magasságban képesek élni, és nem is csak átmeneti tartózkodás az övék, mégis jól alkalmazkodtak az oxigénnyomás csökkenéséhez, vagyis amit mi oxigénhiányként emlegetünk.

Az is kiderült, hogy miért tudják a tibetiek meghazudtolni, hogy a hihetetlen magasságban képesek megélni. Az ő szervezetükben egy génváltozat teszi lehetővé, hogy az emberi létre alkalmatlan területen is megéljenek.

A tartósan nagy magasságban élő emberek úgy alkalmazkodnak a körülményekhez, hogy az oxigént szállító vörösvértestek állománya növekedni kezd és a tüdő térfogata is megnő, így nagyobb lesz a kapacitása is. Igen ám, de a kritikus ötezer méter magasság felett ez az alkalmazkodó képesség is veszít erejéből, mégis, ebben a magasságban is egyre több ember él.

Az újabb kutatások szerint a tibeti emberek ereiben a gyenyiszovai ember vére csörgedez, amelynek köszönhetően olyan genetikai állománnyal rendelkeznek, hogy nagy magasságban is képes megélni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)