Jump to content

Utazás napi 3 ezerből - tippek rutinos utazóktól

2017. 12. 30. 09:30

Rutinos utazók osztották meg tapasztalataikat arról, mire figyeljünk, ha külföldre megyünk és a várva várt pihenés ne anyagi csőddel végződjön.

Sokan az év végén pihenik ki az egész éves hajtást, és ilyenkor sokan a tengerentúlon képzelik el a nyaraló telelést. Harkányi Árpád és Zárug Zita vérbeli utazók. Négy éve házasodtak össze, és a megszokott pár hetes nászút helyett egy négy éven át tartó, 46 országot átívelő kerékpáros utazássá varázsolták a mézes heteket.

A kerékpár nagyon sok olyan helyre elvitte a párt, ahová mással nem jutottak volna el.  „Olyan emberekkel találkoztunk, olyan helyeket láttunk, aholá turisták nem járnak” – mesélték. Útjuk során a temérdek tapasztalat mellett, rengeteg ereklyét is gyűjtöttek.

Persze ennyi időre elutazni nagyon kevesen tudnak, viszont akiknek van pár hetük azok sem mernek hosszabb útra vállalkozni, pedig ha jól meg van tervezve nem feltétlenül jelent anyagi csődöt.

Étkezés 400 forintért

A házaspár napi alig több mint 3000 forintból fedezte fel a világot, és hasznos tanácsaikat most könyvbe szerkesztve is megírták.

A legnagyobb költséget az ételek tették ki. A drágább országokban főztek maguknak, a  kevésbé fejlett országokban pedig családi étkezdéket látogattak meg. Peruban például 4-500 forintért ettek egy-egy ételt.

Rengeteget lehet spórolni az egyik legnagyobb kiadással járó tétellel, az étkezéssel. Ha tényleg fel szeretnénk fedezni a világot, akkor néhány, a szálláson elfogyasztott vacsorával nem lesz kevesebb az utazás élménye, viszont több pénzünk marad. Zitáék azt is kihasználták, ha egy-egy étteremben nagyobb adagot kaptak a fogásokból.

Ne nyáron menjünk nyaralni

Költséghatékony az is, ha szakítunk a nyáron főszezonban nyaralunk, télen a legnépszerűbb síparadicsomban síelünk-hozzáállással, ezzel ugyanis akár a felére is csökkenthetjük a kiadásainkat. Bizonyos helyeken a szállásárak, de repjegyárak is töredékért kaphatóak egyes esetekben – mutatott rá a páros.

A probléma mentes utazás megszervezését a szakember szerint is már itthon el kell kezdeni. A légitársaságok gyakran változó szabályait érdemes minden utazás előtt ellenőrizni.

Már változtattak a diszkont társaságok is, a kis kézipoggyász is még kisebb, a feladandó maximális értékhatára más és más – fogalmazott Major Anett, a Vista utazási irodák Kft. sales és account managere. Kiemelte: fokozottan figyeljünk ezekre, mert a pénztárcánk fogja bánni.

Az útlevelünket is ellenőrizzük, rengeteg pénzbe és idegeskedésbe kerül, ha nem tudjuk, melyik országban milyen érvényességi dátummal fogadják el az okmányokat.

Vannak országok, ahol a hazaérkezéstől számított minimum 6 hónapig kell érvényesnek lenne az útlevélnek – e nélkül ne tervezzünk utazást.

Szintén fontos és rengeteg költségtől kímél meg a biztosítás is, melyet sokan fölösleges pénzkidobásnak gondolnak, de ma már vannak olyan konstrukciók, amelyek nem terhelik meg a családi kasszát, és baj esetén hatalmas segítséget jelentenek.

Vannak olyan biztosítások, amiket online meg lehet kötni: ezek 4-500 Ft-tól kezdődnek naponta – húzta alá Major Anett.

(Forrás: marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)