Jump to content

Csoda a föld mélyén

2017. 01. 07. 19:00

Az emberek imádják olvasni az útikönyveket, szeretik a természetfilmeket és az olyan tájakról készült képeket is jóleső érzés nézegetni, ahol már jártunk, vagy ahová nagyon áhítozunk. Egyes természeti csodák ámulatba ejtenek, elkápráztatnak.

Vonzanak a különleges helyek bárkit, mindenkit. Na, persze nem tehetjük csak úgy meg bármikor, hogy útra kelünk. Az idő és a pénz igencsak nagy korlátokat állít elénk. A föld mélye különösen az a hely, ahová csak szakavatottak járnak le dolgozni, kutatni. Megfelelő szakmai tudás és felszerelés nélkül egyenesen halálos vállalkozás lehet egy barlangtúra. Van Mexikóban egy hely, amely sokakat vonzana, azonban csak nagyon kevesen láthatják. A Chihuahua sivatag alatt húzódó Kristálybarlang ugyanis a látogatók számára nem látogatható. Habár sokan szeretnék testközelből is megcsodálni a földfelszín alatt háromszáz méteres mélységben található üreg lenyűgöző csodáit. Egy véletlen folytán fedezték fel a Kristálybarlangot még az ezredfordulón. Bányarobbantást végzett egy bányász testvérpár, akkor fedezték fel a létezését, addig ugyanis nem volt ismeretük a barlangról. A bányászok munkájának következtében szivárgott el az adott területről a víz, és így bukkantak fel a hatalmas kristályok. A hatalmas sem igazán megfelelő kifejezés arra, amit a Kristálybarlangban találtak, a világ legnagyobb gipszkristályait foglalja magába. Úgy kell elképzelni, hogy a kristályok akár 8-10 méter magasságúak is lehetnek. Ez már nem azt a kategóriát képviseli, hogy egy látogató bármikor zsebre vág egy darabot ezekből a csodákból. Nemcsak a kristályok nagysága miatt nem lehetséges ez, hanem azért sem, mert veszélyes. A barlangban akár 45 fok is lehet, emellett pedig közel száz százalékos a páratartalom is. Az orvosok azt mondják, hogy az a feltétel, amely a Kristálybarlangban adott, az ember számára csak néhány percig elviselhető. Mindezt nem is tudja megtenni egy éppen arra látogató, de a tudós embereket vonzza a hely. Ennek az extrém körülménynek köszönhette rejtettségét is a barlang. Sorra jutnak le a hatalmasra nőtt kristályok kialakulását vizsgáló kutatócsoportok. Úgy vélik, hogy a Kristálybarlangon túl is újabb csoda fogja őket várni. A gigantikus méretű gipszkristályok lelőhelye nagyjából egy futballpálya nagyságával hasonlítható össze, és körülbelül két emeletnyi magas.

Ahhoz, hogy a barlang értékét adó nagyra nőtt kristályok kialakulhattak, jelentős szerepe volt a hőmérsékletnek, a körülményeknek. Nagyjából ötszázezer év alatt jöttek létre a kristályok, amelyeket a föld mélyén lévő magma által melegített talajvízből kioldott ásványi anyagok építettek fel. A kialakulásunk egész 1985-ig folyamatos volt. Amikor azonban az emberi munka következtében a bányászok szivattyúzni kezdték a barlang vizének szintjét, befolyásolták a további fejlődést. Természetesen akkoriban a barlang létezéséről sem tudtak. Őket csakis a termelés, az ólom felkutatása érdekelte.

A hatalmas kristályok között kutakodó tudósok úgy tűnnek az álló, megdőlt, vagy az akár függő kristályok között mozogva, mintha egy katicabogarak kapaszkodnának fel egy növény szárán.

(Forrás: marmalade.hu | abc.es, antronio.cl, masdemx.com/képek | youtube.com/videó)