Jump to content

Etiópiában január 7-én ünneplik a karácsonyt!

2016. 12. 23. 20:05

Etiópiában a karácsonyt január 7-én tartják. Az időbeni eltérés a Julián naptár használatából fakad, és igazából Ganna a neve.

Etiópiában a megszokott hagyományoktól eltérően ünneplik a karácsonyt. Az ünnep egyrészt más időpontra esik, mint nálunk, illetve másként is hívják. Az Etióp Ortodox Egyház a karácsonyi ünnepséget Ganna-nak nevezi.

A helyi tradíciók szerint a legtöbb ember nem eszik semmit szenteste (január 6.) és a Gannara virradó reggel, az egész város fehérbe öltözik. A helyeik közül sokan a tradicionális ruhába bújnak, amit shamma-nak neveznek. Ez annyiban különbözik a sima fehér öltözéktől, hogy egy színes pánt fut keresztbe rajta, amit tóga szerűen kell viselni. Ebben a kizárólag csak fehér öltözékben léphetnek be a templomokba, ahol hajnali 4:00-kor kezdetét veszi a Ganna mise.

A templomok nagy része, amely a városokon kívül helyezkedik el, öreg és kőből épült. Minden ember, aki elmegy a Ganna szertartásra, kap egy gyertyát, amellyel ünnepélyes menetben, háromszor meg kell kerülnie a templomot. A ceremónia legfontosabb része, amikor a pap megtartja a Szentmisét. A nők és férfiak el vannak szeparálva ez idő alatt.

A Ganna része a gannanak keresztelt játék, ami leginkább a hokira hasonlít jég nélkül, ezt tradicionálisan férfiak és fiúk játszhatják egymással. A hagyományos étel a Gannaa során a nálunk pörkölt és zöldség keverékéből készült, tojással megbolondított étel, amelyet etiópiai kenyéren tálalnak.

A Gannat követően pár nappal, január 19-én kezdetét veszi a Timkat, ami Jézus megkeresztelkedését ünnepli.

'Yágena Abãt' az amhara nyelven annyit jelent télapó. Az amhara Etiópia hivatalos nyelve.

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pexels.com)