Jump to content

Adventi úti célok Európában

2016. 12. 08. 19:00

A hazai települések is igyekeznek meglepni a helyi lakosságot kisebb vagy nagyobb adventi vásárral a település méreteihez igazodva. Hazánkon kívül máshol is megadják a módját a karácsonyi vásároknak.

A szomszéd országba, Ausztriába sok magyar utazik az adventi vásár megtekintésére. A bécsi vásárról már írtunk (ITT olvashatsz róla ), mint a világ egyik legszebb és legfelkapottabb karácsonyi vásáráról. Az ünnepi vásárok eleve Ausztriából és Németországból gyökereztethetők, de mára már Európa-szerte számos országban kóborolhatunk azzal a céllal, hogy étel- és italkülönlegességeket, kézműves termékeket vásárolhatunk, de betlehemi jelenetekkel ugyanúgy szembe találhatjuk magunkat. Nemcsak az ízlelőbimbóknak kedveznek ezek a vásárok, hanem fülnek és a szemnek is. Ami megsínyli, az csak a pénztárcánk lehet. Igazán klasszikus adventi vásár tehát a bécsi, a városháza előtti a leghíresebb és a leglátogatottabb, de ezen kívül még több kisebb adventi vásárral  csalogatják a látogatókat.

Hogy Bécs városán túlhaladjunk, utazzunk mondjuk Olaszországba. Bolzano egy dél-tiroli város, amely Észak-Olaszország székhelye és fontos kereskedelmi központja is. Itt is tartanak ünnepi vásárt, és minden évben egy-egy téma köré építik ki a vásár struktúráját. A vásár is magával ragadja az idelátogatókat, de a környezet sem elhanyagolható.

Stockholmban négy vásár is csalogatja a turistákat, a vásárolni kívánókat. A legnépszerűbb mégis a Gamla Stan, amelyet az óváros legrégebbi piacán, a város szívében tartanak meg.

A karácsonyi vásárok rangos képviselője a  ugyancsak a szomszédban, Romániában található. A nagyszebeni karácsonyi vásárt a belvárosban rendezik meg. A Nagytéren felállított bódékból kínálják portékáikat a kereskedők. A teret körülvevő épületek is díszkivilágítást kapnak az adventi időszakban. Sőt fényfestést is alkalmaznak az új technikák felhasználásával. Mikulásműhellyel, különleges karácsonyi előadásokkal is elbűvölik az idelátogatókat. És hogy a mozgás is teret kapjon, így hatalmas jégpályával várják a korcsolyázni kívánókat.

Erfurt

A németországi Erfurt városa ad otthont legrégebben az adventi vásárnak. Körülbelül kétszáz, termékeit kínáló standjával a németek legnagyobb vásárának számít. Meghökkentő látványt nyújt a húsz méter magasságú karácsonyfa, az emberi magassággal rendelkező betlehemi szobrok, a díszes kivilágítás.

Prága az európai turistaútvonalak egyik kedvelt városa. Advent idején azonban még nagyobb zűrzavarra kell számítani. A cseh fővárosban rendezett ünnepi vásár ugyanis hatalmas tömegeket mozgat meg. A város az év minden szakában szépséges, de az ünnepi időszakban ez csak felfokozottabb. Hangok, színek, fények, illatok, hangulat az, ami megspékeli a várost, feltéve, hogy a tömegtől ezt be tudjuk fogadni.

Néhány tipp még itt is rendelkezésedre áll:

(Forrás: marmalade.hu | weinstrasse.com, weihnachtsmarkt.erfurt.de/képek | youtube.com/videó)