Jump to content

Színesbe öltözött hegyek és völgyek

2016. 01. 09. 16:00

Színeket akarsz a természetben látni télen is? Olyan csodás tájak vannak a világban, amelyeket még alig ismerünk. Meglehet, hogy hallani sem hallottál még a Danxia hegyekről.

Ahhoz, hogy ilyen terepre érj, egészen Kínáig kell utaznod. Rendben, már csak azt kéne tudni, hogy mitől olyan színes a Danxia, egyáltalán mire kell számítani?

Nos, ha egy fotót keresel erről a helyről internet segítségével, akkor lehetséges, hogy többször megvizsgálod, hogy festményt vagy valódi tájat látsz? Mintha egy emberfeletti hatalom egyik kiváló művésze előhúzta volna hatalmas ecsetét, a palettáján kikevert volna izgalmas színeket és egymás mellé azokból vonalakat húzott volna a természet adta tájon. Annyira lehetetlennek tűnő színek ezek, hogy az ember hajlamos azt hinni, hogy ez valamilyen emberi technika műve lehet.

Dél-Kína területén több ilyen jellegű szivárványszínben pompázó vidék van. A vöröses homokkő az eróziónak köszönheti létrejöttét, amely 24 millió évvel ezelőttre tehető. Ebben a térségben fekszik a Danxiashan-hegy, amely Gansu tartományában helyezkedik el. Ennek a névnek köszönheti a földrajzi megfogalmazás is a nevét, vagyis a danxia felszínformát. Az 1920-as évek geológusai használták a danxia kifejezést, amely erre az egyedi, színes földformára utalt, de a mai napig ezzel a meghatározással élnek. A danxia jelentése vörös napsugár, vagy rózsaszín felhő. Nem véletlenül, hiszen a sziklák alapja a vöröses, rózsaszínes homokkő. Ebből az alapszínből, különleges fúziónak köszönhetően a homokkő és az ásványok egészen érdekes színeket alkotnak. A Csendes-óceán és a szárazföld összetalálkozott hajdanán, a szárazföld fejet hajtott a víznek, amely beborította, közben vastag üledéket rakott le. A kréta időszakra jellemző homokkő borította be, majd a földkéreg mozgott, emelkedett és megrepedt. A víz és a szél hatásának köszönhetően alakultak ki a kőszirtek.

A Danxia területén található szivárványhegyek olyan színesek, amelyet a Föld semelyik másik pontján sem találunk. Emiatt is nyilvánította az UNESCO a Világörökség részéve ezeket a természeti csodákat 2010-ben. Nem csak színei kápráztatták el a világot, de maga a képződmény is egyedülálló. Sziklái, felszíni formái jól kivehetően elkülönülve színesítik a tájat, amelyből már közel nyolcszázat fedeztek fel Kína déli vidékein.

 

(Forrás: Kép: leadtochina.com)