Jump to content

Nem dől tovább, annyi turista tartja

2015. 10. 09. 10:00

Kirándulók, turisták ezreinek fantáziáját mozgatja meg a pisai ferde torony látványa. Sokuk késztetést érez arra, hogy legalább egy kép erejéig megtartsa a dőlni látszó építményt. Érdekes látványt nyújt ez az épület, de ismerjük történetét? Tudjuk mitől ferde?

Pisa Olaszország Toszkána régiójában található. Az itáliai városállamok korában, a XII. században Pisa igen jelentős hatalomnak számított. Amiért ilyen jelentőségteljes volt, a luxus is kijárt, így a Dóm-térre három építményt is megengedhetett magának. Épült egy katedrális és egy keresztelőkápolna, de még külön harangozótornyot is kapott a tér és Pisa. A torony alapkövét 1173. augusztus 9-én rakták le.

A pisai ferde torony majdcsak 200 évig épült, köszönhetően a gazdaságnak és a külpolitikának. Az akkori kor technikája mellett már az építés első fázisában megmutatkoztak az alapozás körüli problémák. Az építéshez toszkán márványt és követ használtak. A harmadik emelet építésekor már megdőlt délkeleti irányba a harangozótorony, és már a korai szakaszában ferde toronnyá vált. Ez annak volt köszönhető, hogy az alapozás túl vékony volt, a talaj puha és gyenge, nem bírta a terhelést. Az épület tervezői valószínűleg Guglielmo és Bonnano Pisano voltak.
Pisa állandó csatározásban állt a környező államokkal 1170 után, és ez nagyban hozzájárult a torony építésének befejezéséhez. Közel száz évig állt az építkezés, 1272-ben kezdtek újból neki. Ám míg ezek a harcok dúltak, az altalaj megszilárdult, így Giovanni di Simeone már kisebb kockázatok nélkül folytathatta ott a munkát, ahol elődei abbahagyták. Az új építész, az új tervezés hozzájárult ahhoz, hogy a már kezdetekben megferdült tornyot nagyjából egyensúlyba hozták. Csakhogy a munkálatokat ismét félbeszakította a Genovával való csata és csak 1372-ben fejezték be a harmadik és egyben végső építési fázist. A tornyot más szögben és más stílusban csatolták a többi részhez, így az építés korszakai egymástól elkülönülve is jól látszanak.

A pisai ferde torony 55,5 méter magas, külső átmérője 15,5 méter. Hiába tettek meg az építés során mindent a mesterek, hogy a dőlést helyre hozzák, a mai napig gondot okoz az építészeknek és a mérnököknek is, hogy az épület ne dőljön tovább. Több kísérlet során igyekeztek megállítani a folyamatot. Volt, hogy csak rontottak az állapoton, de 1990-ben több mindent tettek annak érdekében, hogy a terheléstől megszabadítsák az épületet. Leszerelték a harangokat és horgonyokkal stabilizálták a még mindig ferde tornyot. Így viszont már csak négy fok a derékszögtől való eltérése. Az alaptalajt is szilárdabbra cserélték, és kutak fúrásával igyekeztek csökkenteni a talajvíz szintjét. A szakemberek azt jósolják, hogy ebben az állapotában képes lesz megmaradni a torony, hacsak egy erős földrengés nem éri.

Kedves fotózni kívánók, még nyugodtan támogathatjátok a lábatokkal, a hátatokkal, esetleg a kezeitekkel egy kép erejéig a pisai ferde tornyot, nem fog rátok dőlni.

(Kép forrása: coloribus.com)