Jump to content

Hogyan utazzunk etikusan?

2014. 08. 04. 11:10

Egy nemrégiben elvégzett felmérés az utazásaink etikus voltára hívja fel a figyelmet, azaz arra kér minden turistát, hogy tartsa szem előtt az utazásainak a következményeit is, és azoknak az országoknak adja a pénzét, amelyek valóban megérdemlik.

A kaliforniai nonprofit Ethical Traveler (azaz etikus utazó) rendszeresen listát készít a világ tíz legetikusabb országáról 2006 óta. A 2014-es listán idén többek között a Bahamák, Chile és a Dominikai Közösség is szerepel, számolt be róla a BBC.

A listára való felvételhez számos feltételnek eleget kell tenni, ezek közé tartozik például az érintetlen természeti szépségek megléte, és az autentikus kultúrális élmények kínálata is. A bírák a turisztikai célpontokat 35 különböző témában értékelték négy kategóriában: környezetvédelem, közjólét, emberi jogok, illetve idén először az állatok jóléte is felkerült a megítélendő tényezők közé. Így az ivóvíz minősége például a környezetvédelem kategóriában található, a nők jogai pedig az emberi jogi kategóriában kerül elbírálás alá.

A Bahamák idén azért is kerülhetett fel a listára, mert ott a kormány az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett az embercsempészet megakadályozásáért, illetve tovább növelte a nemzeti parkok és tájvédelmi körzetek méretét. Chile a nemek egyenlősége területén végzett hatékony munkát, de a környezetevédelemben is nagy előrelépéseket tett, például a széndioxid-kibocsátását sikeresen lecsökkentette.

A teljes listán a következő országok szerepelnek idén (ábécé sorrendben): Bahamák, Barbados, Zöld-foki Köztársaság, Dominikai Közösség, Lettország, Litvánia, Mauritius, Palau és Uruguay.

A tavalyi listáról idén hárman nem kerültek fel: Costa Rica, Ghána és Szamoa. Costa Rica azért maradt le ebben az évben, mert ott újra nagyon komoly probléma az embercsempészet, illetve az illegális teknős- és cápahalászat. Ghána az azonos nemű házaspárok diszkriminációja miatt hullott ki, Szamoa pedig a nem megfelelő fakitermelés, illetve a nők elnyomása miatt.

-Az ember legszívesebben ott költi el a pénzét, ahol az általa vallott értékeket is osztják. –vallja a Ethical Traveller vezetője, Greenwald.

–Mindenki szeretne Thaiföldre, Burmába, vagy Kambodzsába utazni, de ott nem igazán teljesülnek ezek a feltételek. Akkor miért ne használhatnánk az utazásaink költségét arra, hogy kifejezzük szolidaritásunkat, illetve támogatást nyújtsunk azoknak az országoknak, amik igyekeznek megfelelni ezeknek az értékeknek? Miért ne jutalmazhatnánk őket? Ez egy kiváló gazdasági ösztönzés lenne számukra, hogy a helyes dolgot csinálják.

(Kép: travel.nationalgeographic.com)