Jump to content

Váratlan segítség

2014. 04. 21. 11:40

Ha a hatalom mindenféle jogi csűrcsavar miatt képtelen segíteni, akkor szerencsére néha megjelenik egy hihetetlen erős, támogató, emberi összefogás.

Úgy néz ki, a férfi, akire deportálás várt Svédországban, átmenetileg mégiscsak maradhat az országban, miután az utastársai az Iránba tartó repülőjáraton tiltakozásképpen nem voltak hajlandóak bekötni biztonsági öveiket, és így a repülő nem szállhatott fel.

A kurd férfi, Ghader Ghalamere, akire otthon, Iránban kínzás, üldöztetés és akár kivégzés is várt volna, évekkel ezelőtt menekült el hazájából, hogy végül feleségével és két gyermekével hosszas bolyongás után Svédországban telepedjen le.

A bevándorlási törvény csavarjai miatt azonban hiába jogosult letelepedési engedélyre, arra való jelentkezését csak Svédországon kívül teheti meg. Így a hatóságok csütörtökön feltették a gépre, de tiltakozásképpen családja és barátai is elkísérték. Az indulásnál várakozva aztán a többi utasnak is elmesélték Ghalamere történetét. Mire a repülő felszálláshoz készülődött volna, az összes utast elárasztotta a mély együttérzés a férfi szerencsétlen helyzetét látva, ezért együttesen elhatározták, nem fogják engedni, hogy a gép elinduljon, adta hírül az Independent.

Akciójuk sikerrel járt, Ghalamere-t viszont később egy másik helyre szállították át. A bevándorlási hivatal váltig állítja, az incidens semmit nem változtatot az iráni férfi helyzetén.

-Egyenlőre ennyi is elég. Akárki látja a gyerekeit, tudhatja, milyen károsan hatna rájuk, ha kiutasítanák az édesapjukat az országból. –nyilatkozta Sanna Vestin, a Svédországi Menekülteket Támogató Csoport (FARR) vezetője. Vestin szerint a rendőrség azt kérte Ghalamere-től, hogy Norvégiába utazva igényeljen svéd útlevelet. Az utazás azonban nem járt sikerrel, két héttel később a férfi üres kézzel tért vissza Svédországba. Ám amikor megérkezett, a hatóság azt állította, ennyiből kiderült, hogy a gyerekek az apa nélkül is jól elboldogulnak, majd elrendelte a férfi deportálását.

Ghalamere esete mostanra nem csak nyugaton, de Iránban is nagy médiafigyelmet kapott, amitől a helyzete még érzékenyebbé vált. A férfi most tiltakozásképpen éhségsztrájkol, a FARR szervezésében pedig tiltakozó akciók lesznek, illetve egy Facebook-oldalt is létrehoztak a támogatására.

-Nagy öröm látni, milyen sok ember állt az ügyünk mögé. Svédország elhivatott, hogy megvédje a gyerekek és a menekültek jogait. Ha erre a hatóság képtelen magától, akkor mindez az emberek felelőssége kell, hogy legyen. –tette hozzá Sanna Vestin.