Jump to content

Üdvözlet, ősz! Megváltoztattál

2024. 09. 11. 19:00

Epekedve vágytunk az őszért, mert ettől az évszaktól vártuk a lehűlést, az esőt, ami úgy tűnik, hogy meg is érkezett, de vele együtt…

Talán nem volt még ősz, hogy így vártuk volna. A szinte hónapokon át tartó tartós és irtózatos meleg kivett belőlünk szinte minden erőt. A nyár élvezeti faktora csak a nyaralásban, a strandolásban és a hűsítő ételek, italok fogyasztásában volt mérhető. Nem csoda, hogy eljutottunk arra a pontra, hogy vártuk a következő évszakot.

Akkor is, ha tudtuk, hogy talán még visszasírjuk valamikor a meleget, a több napfényt. Akkor is, ha tudtuk, hogy az ősz folyamán fokozatosan csökkenni fog a napos órák száma, amely bizony a hangulatunkra is hatással lehet. Akkor is, ha a kedvüket és a hangulatunkat is sokkal jobban befolyásolja a hűvösebb idő, a fény csökkenése és ezzel egyidejűleg megjelenik a fáradtság érzése és az energiahiány.

Vágytunk rá, hát elérkezett. Vele együtt talán most kezd majd érvényesülni az is, hogy egyre többet kell mesterséges fényt kapcsolnunk a munkahelyen is ahhoz, hogy jól lássunk. Máshogy kell öltözködni és a több rétegű, vastagabb viselet miatt olykor mégiscsak áhítattal gondolunk a nyárra.

Mindezek hatással vannak a munkavégzésünkre is. Mivel pedig ránk köszöntött a hidegebb és sötétebb időszak, így nekünk kell tudni kezelni a fáradékonyságot és a motiválatlanságot is. Hogyan valósítsd meg ezt a gyakorlatban?

Megfelelő környezetet

A tiszta és inspiráló munkakörnyezet segíti a fókuszt. Tegyél rendet az asztalon, rendezd a környezeted úgy, hogy az pozitív hatással legyen a hangulatodra. Ha lehetséges, vigyél a munkateredbe kisebb vagy nagyobb növényt és néhány személyes tárgy (bögre, fotó) nem csak otthonosabbá, de kellemesebbé teszi azt akörnyezetet.

Tűzz ki elérhető célokat

Oszd fel a nagyobb feladatokat kisebb, kezelhető részekre. Ha látod, hogy haladsz és egy-egy részegységgel kész vagy, az  sikerélményhez juttat és önbizalmat, motivációt ad a továbbiakhoz. Minden egyes elért cél egy kis sikerélmény és így a cél is sokkal elérhetőbbé válik.

Önjutalmazási rendszer

Jutalmazd meg magad, ha egy feladatot sikeresen teljesítesz. Lehet ez egy rövid pihenés, egy finom kávé vagy akár egy séta. Mindegy mi, de örömet okozzon.

Juttasd eszedbe

Időnként emlékeztesd magad arra, miért végzed a munkádat, milyen hosszú távú céljaid vannak. Ha tisztán látod, hogy miért fontos számodra, könnyebb lesz megtartani a lelkesedést. Ha pedig nem jó helyen vagy, akkor arra ösztönözhet, hogy felkészülj a munkahelyváltásra.

Mozogj rendszeresen

A fizikai aktivitás serkenti a kreativitást és energikussá tesz. Egy rövid séta, nyújtás, légzőgyakorlat is segíthet visszanyerni a fókuszt és frissességet ad a munkához.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)