Jump to content

Az első 7 másodperc – Ennyi időd van a munkaadódat lenyűgözni

2024. 04. 07. 19:00

Nincs mit szépíteni. Az első benyomás sorsdöntő lehet a folytatásról, legyen szó kapcsolatteremtésről vagy álláskereséséről.

Az rendben van, hogy a külcsín nem minden és ennél sokkal többet kell jelentenie egy személyiség feltárásának, megismerésének. Jól tudjuk, hogy a belső még fontosabb, ám annak teljes megismeréséhez több időre van szükség. Mégis, amit elsőre látunk és tapasztalunk valakiből, az bizony nagyban meghatározza  a hozzáállásunkat.

Azt mondják, az el első 7 másodpercnek nagyon nagy fontossága van, hiszen már akkor eldől bennünk valami. Az, hogy az ismeretlen személy, akit látunk, az szimpatikus-e vagy sem. Márpedig, ha állásinterjúra megyünk, akkor mindenképp az a célunk, hogy lenyűgözzük az ott jelenlévőket.

Hogy ezt a 7 másodpercet az előnyödre tudd fordítani, segítünk kicsit, hogy mire figyelj oda. A jelentkezést már benyújtottad, aminek alapján bejutottál a személyes interjúra is, de ez még korántsem garancia arra, hogy te leszel a kiválasztott. A megfelelő öltözet szükséges ahhoz, hogy az első megítélés pozitív legyen, de még ennél is több kell.

Csak egy pillantás

A szem a lélek tükre, mint tudjuk. Az interjúzás fél siker, és persze, hogy stresszes helyzet, de ne hagyd, hogy az idegesség elterelje a szemkontaktust, ugyanis ez nagyon jelentős. Sok múlik azon, hogy aki veled szemben ül, annak a szemébe tudj nézni. Ez mutatja az érdeklődést és a figyelmet. Ha nem így teszel, akkor azt sugallod, hogy már az egész nem érdekled, unod.

Vigyázz a kezeidre!

Az üdvözlés egyik formája a kézfogás, ha nőről, ha férfiról van szó, éppen ezért jelentősége van. Arra kell törekedni, hogy ne renyhe, erőtlen legyen, mert az a bátortalanságot, félénkséget közvetíti. És ha szétcsattansz az erőtől, energiától, azt se a kézfogásban mutasd meg, mert a leendő munkaadóid úgy érzékeled, mintha már ott, a helyszínen le szeretnéd őket győzni. Ha az üdvözlésen túl vagy, akkor is tudatosan figyelj oda a kezeidre. Ha karba teszed a kezedet az zártságot és érdektelenséget közvetíthet, míg a zsebre dugott kéz nemtörődömséget. Helyezd a combodra a kezedet, ez a legsemlegesebb ebben a helyzetben.

Mosolyogj, ne vigyorogj!

A mosoly az a görbe, amely mindent egyenesbe hoz – tartja a mondás. Azonban zavarunkban is mosolyoghatunk, de az annyira nem őszinte, hogy inkább buta vigyor ül ki az arcunkra. Igyekezz ne bárgyúnak tűnni. Tehát a mosoly fontos, de nem fogsz jobb színben feltűnni, ha folyton vigyorogsz.

Merj kérdezni!

A személyes beszélgetést úgy kell felfogni, hogy ugyan tétje van és a legjobbat kell magadból megmutatni, de ne hergeld magad túlságosan, hogy ebben a stresszhelyzetben is egy lehető leglazább, természetes beszélgetést tudj magadból kicsikarni. Hogy igazán felkészültnek és határozottnak tűnj, úgy érkezz az interjúra, hogy az adott cégről ismered a fontos információkat. A felvételi elbeszélgetés során pedig nyugodtan tegyél fel kérdéseket, amelyek érdekelnek téged, ebből pedig nemcsak a felkészültséged fog kitűnni, hanem az is, hogy már a jövőben gondolkodsz. Mintha már a gépezet része szeretnél lenni.

Hagyd a frizurád!

Nőkre talán érvényesebb, de a férfiak is beletúrhatnak a hajukba igazítás céljából. Ugyanakkor ez ideges állapotban felfokozódhat. Zavarodban olyan helyekre nyúlhatsz, ahová nem illik vagy idegesítő. Ha állandóan a hajadat babrálod, az is rossz fényt vet rád.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)