Jump to content

Ünneplés vége, irány a munka!

2024. 01. 03. 19:00

Vége a varázsnak, amely már egész decemberben elkezdett minket meghódítani és egészan január legelejéig tarthatott. Az ünnepi időszakot felváltják a dolgos hétköznapok.

A diákok egy kicsit meghosszabbított téli szünettel még élvezhetik a pihenést, de sokaknak már ez a hét a munkáról is szól. Hogyan lehet úgy visszatérni a munkahelyünkre, hogy hatékonyak legyünk és könnyebb is legyen ez a visszaállás?

Az első néhány nap igazi kihívást jelenthet. Már eleve azzal megkezdődhet a nehézség, hogy időre kell beérni a munkahelyünkre. Talán ez az egyik legnagyobb nehézségünk. Az ünnepi időszakban is lehettek kötelezettségeink (családi összejövetelek, meghívások), de mégiscsak csinálhattunk magunknak szabadidőt. Most, hogy újból visszaáll a rend, azt is jelenti, hogy ismét szoros napirend szerint kell haladnunk.

Agyban dől el, hogy mennyire visel meg, hogy újból a munkában találjuk magunkat. Ez az élet rendje és ha ezt elfogadjuk, megkeressük ennek a pozitívumait, akkor minden bizonnyal sokkal könnyebb. Választhatjuk persze azt is, hogy duzzogunk és dacolunk ez ellen, de a lényegen ez sem változtat. Érdemesebb tehát az első verziót választani és minden nap találjuk meg azt az akár aprócska jót, ami miatt érdemes volt felkelni.

Aki ügyes volt és előrelátó, az az utolsó munkanapjaiban minden fontos dolgot megcsinált, hogy januárban ne azonnal a tonnányi tennivalóval szembesüljön. Persze, nem mindenhol lehetséges az előre dolgozás, de legalább arra törekedjünk, hogy lemaradást ne kelljen pótolni.

Ha lehetséges, próbáljuk meg egy fokozatos visszatérést tervezni. Azaz az első napokban a könnyebb munkákat részesítsük előnyben. Ami halasztást nem tűr és határidős, azt mindenképp tudjuk le, de nem muszáj az első héten megváltani a világot. Éppen ezért érdemes felállítani egy sorrendet az elvégzendő munkák körében.

Amennyiben lehetőség van a következő hét, esetleg az egész hónap megtervezésére, úgy írjuk be a legfontosabb elvégzendő feladatokat és azok határidejét. Így nemcsak tervezni tudunk, de lazábbra is vehető egy-egy nap.

Mindenképp szükség van a szünetekre. A néhány perces szusszanás feltölthet energiával, amelyre ilyenkor kimondottan nagy szükség lehet.

Ha megvalósítható, akkor fogjunk össze a munkatársainkkal, hogy egymás munkáját és a cég haladását is elősegítve történjen a munkavégzés. Ez nemcsak az eredmény miatt jó megoldás, hanem a munkatársak társas kapcsolatát is erősítheti.

Könnyítsük meg az életünket azzal, hogy az egészséges étrendet és az életmódot választjuk, mert ezáltal fogjuk magunkat könnyebbnek, frissebbnek érezni.

Habár több idő jutott a pihenésre az ünnepek alatt, de ez nem jelenti azt, hogy ezután arra kevésbé kell figyelni. Azaz, ha vannak is keményebb munkanapjaink, akkor is gondoskodjunk arról, hogy esténként és hétvégén tudjunk pihenni, kikapcsolódni és szórakozni.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)