Jump to content

Így tudasd egy munkatársaddal, hogy gáz van

2023. 11. 12. 19:00

Hacsak nem magunk vagyunk a főnökök, akkor nem biztos, hogy megválaszthatjuk a munkatársainkat. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy nem mindenkivel jó együtt dolgozni. Sőt, van, akinek a társaságát is nehéz elviselni.

Minden munkahelyen van az a fajta típus, aki annyira túl őszinte, hogy buldózerként halad át mindenkin. Senkit nem kímél és még ha nem is bántó a szándéka, olykor ezzel a kemény nyersességgel magára haragít másokat. A legtöbben azonban azok vannak, akik nem szeretik a minden áron összezörrenéseket. Pláne nem a munkahelyen nem, ahol nem ezért kapja az ember a fizetését. A veszekedés és a konfliktus fizikai és lelki erőt is elvesz, de még a munkára sem úgy tud koncentrálni az ember. Éppen ezért sokan lenyelnek mindenféle békát, csak hogy ez a látszólagos nyugalom fel ne boruljon.

Azonban sokféle ember vehet körül és köztük elég csak egy olyannak a jelenléte, akivel nehezen jössz ki, éppen elég ahhoz, hogy megrontsa a mindennapokat. Ha mindez nem oldódik, a feszültség egyszer csak vulkánként törhet ki.

Hogy ezt a vulkánkitörést megakadályozd, még időben szükség lenne arra, hogy erről beszélj.

 Beszélj!

Igen, kényes helyzet, de ha már frusztrál valaki, arról muszáj beszélni. Nemcsak azért, hogy a munkavégzés rovására ez a fura helyzet ne menjen, hanem emberileg is jár ez mindenkinek.

Tisztelet és őszinteség

Bármi is legyen az, ami benned a negatív érzéseket és gondolatokat kiváltja a munkatársaddal szemben, ahhoz, hogy érdemben tudjatok beszélni erről, szükséges a higgadtság, a másik tisztelete, de őszinteség nélkül neki se duráld magadat. Ha azonban eldöntötted, hogy ezt a problémát meg kell oldani, akkor se csapj a lecsóba azonnal.

Megfelelő időben és helyen

Várj ki! Várd meg a megfelelő időt és helyet, hogy nyugodtan tudjatok beszélgetni. Mert ez beszélgetésnek induljon, amelynek alapja mégiscsak az őszinteség. Vagyis térj ki finoman arra, hogy mi zavar az adott munkatársaddal szemben. Az őszinteség nem azt jelenti, hogy az arcába vágsz minden negatív tulajdonságát. Mondd el, hogy mi zavar. Ne kerülgesd a forró kását.

Konkrétan!

Legyél konkrét, de ne általánosító. Mondd el, hogy mi és miért zavar. Lehet, hogy nem is veszi mindezt annyira zokon, sőt rádöbben, hogy mások hogyan éreznek iránta és lehet, hogy könnyebbé válik a vele való közös munka is.

Hallgatás

Ahelyett, hogy ledarálod a saját érveidet és gondolataidat, figyelj a másikra is. Habár lehet, hogy nem kedveled a munkatársadat, de biztosítanod kell arról, hogy te is meghallgatod. Az ő szavai akár egészen más irányba tolhatják az illető megítélését.

Megoldás

Fejezd ki azt, hogy mi zavar téged, de arról is biztosítsd, hogy ezt szeretnéd megoldani, jobbá tenni és próbáljatok meg közösen megoldást kitalálni, hogyan válhatna jobbá a közös munka.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)