Jump to content

Egyszerűen nem tudok dolgozni! Zavar a munkahelyi zaj?

2023. 10. 11. 19:00

A munkahelyünk nem a szórakozás színtere. Persze az csak jó, ha ennek ellenére mégis jól tudjuk érezni magunkat. A munkakörnyezet vagy a munkatársak nagyban befolyásolhatják, hogyan telnek a napok.

A munkaterület hangszigetelésével is csökkentheted a külső zajok hatását. A vastag szőnyegek, függönyök és hangelnyelő panelek használata segíthet elnyelni a zajokat. Persze erre sok munkahelyen nincs lehetőség, így más megoldást kell találni.

Azonosítsd be, hogy mik a zajforrásokat és beszéljetek arról, hogyan tudnátok azt úgy kezelni, csökkenteni, hogy mindenkinek jó legyen.  

Ha a külső zajok zavarnak a munkavégzésben, de nem tudod azokat megszüntetni, akkor több módszer is segíthet a zavaró tényezők kezelésében.

Próbálj meg olyan módszereket alkalmazni, amelyek csökkentik a külső zajok hatását. Használhatsz füldugót vagy fejhallgatót a zajok minimalizálásához, hogy a lehető legkevesebb külső zaj juthasson el hozzád.

Ha már fülhallgató van a fejeden, akkor használj olyan háttérzenét, amely számodra kellemes és koncentrációt fokozó hátteret teremtenek. Az enyhe háttérzene vagy természetes hangok segíthetnek elnyomni a zavaró zajokat.

Keress olyan időpontokat a koncentrációt igénylő folyamatok elvégzéséhez, amikor a külső zajok kevésbé zavaróak. A lazább munkákban talán téged sem zavar annyira a zene vagy más külső zaj.

Ha a zajok munkahelyi környezetből származnak, muszáj a munkatársakkal beszélni arról, hogy téged zavar. Ebbe a lehetséges konfliktusforrásba kénytelen vagy beleállni, ha szeretnél nyugodtan dolgozni. Általában ez elengedő szokott lenni ahhoz, hogy a zaj időzítése vagy annak hangossága megfelelő legyen mindenki számára. Ha azonban ez sem elég, akkor beszélni kell a felettesekkel, hogy megfelelő megoldásokat találjatok. Ez lehet a hangszigetelési megoldások alkalmazása, más iroda választása.

Tanulj olyan koncentrációs technikákat, amelyek segítik a figyelmedet a munkádon tartani a zajok ellenére is.

Ha még ennek ellenére sem javul számodra a munkavégzés minősége, akkor gondolkodjatok a home office lehetőségben. Amennyiben ez nem kivitelezhető, de a gond sem oldódik meg, úgy a végleges megoldás a munkahely váltása lehet.

A legoptimálisabb persze az, ha a közvetlen munkatársakkal együttműködve, jó kapcsolatban tud haladni a munka és így a különböző problémák kezelése is. Ne csak azt várd, hogy hozzád alkalmazkodjanak. Te is mutasd, hogy társ vagy abban, hogy a gond megoldódjon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)