Jump to content

Hogyan illik és jó öltözködni kánikula idején a munkahelyen?

2023. 07. 05. 19:00

Az idei nyár más, mint tavaly volt. A tavalyi szárazság helyett most a fülledt meleggel van dolgunk, amely legalább annyira megviseli a szervezetet. Ennek ellenére dolgoznunk kell. De hogyan vészeljük át a hőséget?

A klimatizált helyiség, a ventilátor használata, a reggeli, esti szellőztetés, a megfelelő folyadékpótlás a legáltalánosabb hűtési technikáink, de az öltözködésünkkel is sokat tehetünk azért, hogy kényelmesebben érezzük magunkat. Míg otthon akár pucérra is vetkőzhetünk, addig a munkahelyünkön szabályokat kell betartani.

Kánikula idején a munkahelyi öltözködés szempontjából figyelembe kell venni a munkakörünket, a szabályokat és persze kulcsfontosságú lehet a kényelem is a produktivitás szempontjából.

Ha még új vagy a munkahelyen, akkor érdemes az öltözködési szabályokról beszélgetni a munkatársakkal. Amennyiben létezik öltözködési protokoll, úgy elég egyszerű a dolog: azt be kell tartani. Ám ha nincs, akkor is úgy érdemes kiválasztani a viseletet, hogy azzal ne hozzuk se magunkat, se másokat kínos helyzetbe.

Ha külön szabályzat nem is tér ki a munkahelyi viselet meghatározására, attól még minden munkahelynek megvan a maga öltözködési protokollja.

Viseljünk könnyű és légáteresztő anyagokból készült ruhákat, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen átlátszó. Kerüljük a vastag és nehéz anyagokat, helyette válasszunk könnyű, pamut vagy lenvászon anyagokból készült ruhákat. Ezek jobban szellőznek, és segítik a hűtését.

Már korán reggel olyan meleg lehet, hogy mire beérünk dolgozni, leizzadunk. Lehet, hogy néhányan előnyben részesítik a testhez tapadós ruhákat, de olyanba beleizzadni talán még rosszabb. Helyette inkább laza, bő szabású ruhákat viseljünk. A szűk ruhadarabok kényelmetlenek lehetnek a hőségben, de még a levegő áramlását is korlátozzák.

Felejtsük el a sötét színű ruhákat, mert azok elnyelik a napfényt és csak még inkább melegítenek, míg a világosabb színű ruhák visszaverik a napfényt, és hűvösebb érzetet keltenek.

A lábbelik megválasztása is nagyon fontos általában is, de kánikula idején talán fokozottan igaz ez. Viseljünk könnyű és légáteresztő cipőket. A zárt és/vagy a magas sarkú cipők nem csak kényelmetlenek lehetnek a melegben, hanem a lábak is könnyen izzadhatnak bennük. Mindez kényelmetlenséget okozhat, de ami rosszabb, hogy így arra is nagyobb az esély, hogy a cipő feltörje a lábunkat. Egy kényelmes szandál vagy szövetből készült lábbeli most a legjobb megoldás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)