Jump to content

Bántottak és te tűrted?

2023. 06. 11. 19:00

Ahol emberek, főleg, ahol sok ember dolgozik együtt, hatatlan, hogy ne legyen nézeteltérés, konfliktus, a nézetek összecsapása, vagy csak egyszerű unszimpátia. Ha ezek valamelyikét már átélted és úgy érezted, hogy többen ellened fordultak, az munkahelyi zaklatásnak, mobbingnak minősül.

Munkahelyi zaklatás vagy mobbing alatt olyan viselkedést értünk, amikor egy személy rendszeresen, ismétlődően vagy állandóan negatív módon bántalmaz vagy kárt okoz egy másik személynek a munkahelyi környezetben. Sőt, akár csoportosan is folytathatnak zaklatást. Ez a viselkedés lehet verbális, szexuális, emocionális vagy fizikai jellegű. A munkahelyi zaklatás súlyos hatással lehet az áldozatra, és negatívan befolyásolhatja az áldozat fizikai és mentális egészségét, valamint munkateljesítményét és életminőségét.

 

 

Ha munkahelyi zaklatás áldozata vagy és szeretnél véget vetni ennek a tűrhetetlen idegőrlő, felemésztő helyzetnek, akkor nem elég várni a külső segítséget. Azaz lehet, hogy senki nem lesz, aki melléd álljon vagy ha lesz is valaki, elképzelhető, hogy mégsem jutsz semmire.

Az első lépés az, hogy felismerd a mobbingot. Sokan ugyanis képesek beletörődni abba, hogy vannak ilyen emberek és megpróbálják elkerülni vagy tűrni a bántalmazást. Nem kell ahhoz fizikai erőszakot alkalmazni, hogy mély és komoly sebeket ejtsenek az emberben. Éppen ezért sokszor a munkahelyi bántalmazás láthatatlan síkon működik.  A pletykálás, a rossz hír terjesztése, a kiközösítés is mobbingnak minősül.

Ha felismerted, hogy téged tényleg zaklatnak a munkahelyeden, akkor arról készíts feljegyzésket. Pontosan rögzítsd mi és mikor történt.

Sokan nem mernek segítségért fordulni a munkahelyen belül, mert azt gondolják, hogy csak még inkább el fog mérgesedni az egész. Azonban ez a beletörődés legalább annyira rossz felé sodorhatja a folyamatot. Éppen ezért bizalmasan keress fel egy olyan munkatársat, akiben megbízol és legalább a lelki tehertől megszabadulhatsz. Ettől persze még maga a mobbing bizonyára nem fog megszűnni, ezért nézd meg a cég dokumentumai között, hogy ilyen esetekben van-e valamilyen hivatalos eljárási mód. Ha találsz erre hivatkozást, akkor eszerint járj el. Ez talán elegendő lesz arra, hogy leálljon ez az ellened indított hadjárat.

Elképzelhető, hogy a vezetőség egyik, másik, vagy több tagja is a zaklatók közé tartoznak. Ha ebben a cipőben jársz, akkor már nem elég cégen belül intézkedni. Keress fel egy ügyvédet vagy munkajogászt, hogy jogi segítséget tudjon nyújtani.

Végső soron pedig, ha a lelki békédet s az egészségedet is védeni akarod, mert a mobbing tovább tart, akkor keress egy másik munkahelyet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)