Jump to content

Pörgesd be az agyadat délután!

2023. 02. 08. 19:00

Túl vagyunk az év leghosszabb(nak tűnő) hónapján, de ez nem jelenti azt, hogy ne hangolna le a naphiány, a hideg. Pláne, hogy ezt a munkahelyen is megéljük.

A reggel sokak számára a legnehezebb időszakot jelenti. Márpedig meghatározza, hogy milyen lesz a további napunk. Akárcsak az alvás minősége. Egyáltalán nem könnyíti meg a helyzetet, hogy még korán sötétedik, odakint hideg van. Talán már azt is unjuk, hogy a hideg elleni védelem miatt annyi ruhát magunkra kell venni. Délutánra pedig ezek együttesen szívják el a maradék kis erőnket. Az ebéd utáni szunyókálás csak kósza álom, így valami mást kell kitalálni arra,  hogy a összeszedjük magunkat a munkaidő végéig.

Arra ugyan nincs mód és idő sem, hogy az elfogyasztott ebéd után ledőljünk kicsit, de arra a munkanap során többször is lehetőségünk van, hogy kicsit átmozgassuk magunkat. Egy kellemes nyújtózás, amíg lefő a kávé vagy néhány tornagyakorlat segít feléleszteni magunkat. Ha ülő munkát végzünk, akkor ez különösen jót tehet. Ha úgy érezzük, hogy annyi időnk sincs, hogy a székből felálljunk, akkor a légzőgyakorlatot és a nyújtózkodást akár ülve maradva is elvégezhetjük, ami kicsit feltölt.

Szellőztessünk minél többször. A fűtési időszakban is ugyanúgy szükséges cserélni a levegőt és ha körülöttünk más is álmos, akkor ideje felfrissíteni a levegőt.

Ha valami ügyet kell elintézni és ezáltal a szabad levegőre is kijutunk, azt ne utasítsuk vissza, éljünk a lehetőséggel. A beiktatott szünetekben is ki lehet látogatni a szabadba és akár a friss levegőn elvégzett néhány légző és/vagy tornagyakorlat felpörgethet.

Ebéd után tapasztalhatjuk az úgynevezett kajakómát. Nem mindegy azonban, hogy mit és mennyit fogyasztunk. Érdemes előrelátóan és megfelelően összeállítani az ebédet. A könnyű étel ugyanis nem üli meg a gyomrunkat annyira és nem telepszik ránk a mérhetetlen fáradtság. Ez természetesen korántsem azt jelenti, hogy alig viszünk be ételt a szervezetünkbe, hiszen a korgó gyomor és az éhségérzet legalább annyira eltereli a figyelmet a munkáról. Ráadásul erőtlennek érezhetjük magunkat.

Pótcselekvésként sokan a kávéban látják a felpörgető megoldást. Mivel a kávé vízhajtó hatású, így törekedni kell a folyadékpótlásra. A kávé mellé tehát jusson víz is. Ha pedig nem kávézunk, a vízfogyasztás akkor is legalább olyan jó megoldás lehet arra, hogy kicsit felébredjünk. Lehet, hogy a bóbiskoló és koncentrálni nem tudó állapotot alapjában véve a folyadékhiány váltja ki, így ártani nem fogunk azzal, ha iszunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)