Jump to content

Hogyan éld túl az végi hajtást?

2022. 12. 15. 19:00

Közeleg az év vége és az ünnepek szele már arcon is csaphatott. Az ünnepi készülődés mellett csak az év végi káosz nagyobb.

A legtöbb munkahelyen a december az őrültek háza. Ilyenkor vannak a hóvégi és év végi zárások, ráadásul az ünnep hosszúsága miatt a legtöbb szolgáltató csökkentett létszámmal és időponttal működik, ezért mindenki el szeretne intézni mindent. Munkavállalóként talán csak túl akarjuk élni ezt az időszakot és végre a családtagjaink társaságára vágyunk a meleg otthonunkban, de a főnökünk a kitűzött célokat szeretné megvalósíttatni az alkalmazottakkal. Ez nemcsak ellentét forrása lehet, de az amúgy is lemerült elemeink energiamennyisége tovább apadhat.

Még ebben a hajtós időszakban is tudni kell, hogy hol a határ. Vagyis pihenni szükséges. Nemcsak a munka utáni időszakra gondolunk, hanem munkavégzés közben is. Természetesen nem a rosszul időzített és indokolatlan pihenésre gondolunk. Azonban a munkahelyeken is kötelező biztosítani azokat az időszakokat, amikor szusszanhat kicsit az ember, na meg ehet.

A kávészünet az a rövidke munkamegszakítás, amikor nemcsak pihenhetünk, de munkahelyi kapcsolatainkat is ápolhatjuk. Ilyenkor nemcsak a munkáról beszélünk, hanem magánéleti dolgokról is, vagyis a munkatársak egymás jobban megismerő tevékenysége is. A kávészünetet fel lehet használni némi mozgásra, levegőzésre.

Amikor már ennyire fogynak az energiatartalékaink, akkor érdemes máshogy megszervezni az otthon töltött időt is. Figyeljünk arra, hogy időben ágyba kerüljünk. Ma már nehéz kivonni magunkat az online térből, de a pihenés érdekében muszáj. Nem arról van szó, hogy tilos lenne tévét nézni, vagy szörfölni a neten, de az elalvás előtti időszakban már tegyük le a készüléket, kapcsoljuk ki a tévét és hagyjuk, hogy a csend és a sötétség uralkodjon el.

A munka utáni, már otthon töltött időszakba akár egy délutáni szunyókálás is belefér. Ha már annyira ki vagyunk merülve, akkor bizony az éjszakai pihenésre is rossz hatással lehet. Vagyis hiába vagyunk fáradtak, nem biztos, hogy jól tudunk aludni. A délutáni szunyókálással nem befolyásoljuk az éjszakai pihenést, ha a kimerülés határán vagyunk.

Figyeljünk oda a táplálkozásunkra és bármennyire hihetetlennek tűnik, de a mozgással nem fáradtabbá válunk, hanem energikusabbá. Ha van rá lelki erőnk, akkor keljünk fel legalább negyedórával korábban és néhány otthon elvégzett gyakorlattal felpörgethetjük magunkat. Még a munkahelyen is vidámabban telhet a nap.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)