Jump to content

Otthon munka ritkán jó?

2022. 06. 20. 19:00

Nem is olyan régen még korlátozva volt az életünk a járvány miatt. Át kellett állnunk egy egészen más életmódra. Kénytelenek voltunk alkalmazkodni a megváltozott helyzethez.

A koronavírus járvány következtében a munkánkba és még a magánéletünkbe is változásokkal és kihívásokkal kellett szembenéznünk. Digitális oktatás, home office, kézfertőtlenítés, maszkhasználat, távolságtartás. Ezeket megtanultuk, betartottuk. Az iskolás gyerekek számára nem volt más választás, mindenki otthon tanult. A munkaadók jó része, akiknek lehetősége volt, ugyancsak az otthonról való munkát preferálta.

Ez egy újfajta életformáról lebbentette fel a fátylat. Munkavállalói oldalról sokaknak áldásként jött a lehetőség, míg mások nem találták a helyüket és visszavágytak az irodába. Mára már visszaállt a rend. A szigorításokat feloldották, így visszatért az élet a normális kerékvágásba, ugyanakkor vannak, akik járványtól függetlenül is maradtak home office-ban. Kiderült, hogy a munkavégzés sok esetben otthonról is elvégezhető és a pandémia után sem számolták fel.

Egy hazai felmérés szerint azok a munkavállalók, akik a pandémia miatt otthonról dolgoztak, a korlátozások után is szívesen maradnának ugyanígy. Munkáltatói oldalról azonban ez korántsem olyan egyértelmű és preferált megoldás. Nagy tehát a szakadék a két oldal megítélése szempontjából.

Hatalmas átállást igényelt az emberektől az, hogy a munkájukat otthoni körülmények között végezzék. Még így is sokaknak ez nagy lehetőség volt annak érdekében, hogy az állásukat megtartsák. Voltak ugyanis olyanok, akik nem tudtak otthonról dolgozni és ez a munkájukba került. Egyszóval egy lehetőség volt az állás megtartására. Idő közben kiderült, hogy számos előnnyel és hátránnyal is járhat a home office. Mégis munkavállalói részről nagyon sokan szívesen maradnának otthon és dolgoznának úgy, azonban a munkaadói oldal már nem így látja mindezt.

A kutatásban résztvevők legtöbbje bejár a munkahelyére dolgozni és közülük is a többség szellemi munkát végez. Viszont pandémia ide vagy oda, egy kis százalék ugyanúgy home office-ben teljesíti a tőle elvártakat.

Az a jellemző, hogy a munkáltatók, ha bele is egyeznek az otthoni munkavégzésbe, az nem jelenti azt, hogy csakis úgy működik. Vagyis a home office mellett a hét valamelyik napján be is kell járni az irodába. Ugyanakkor a vállalkozások egy része kezd nyitottá válni a csak home office-ban való munkához.

Munkaadó és munkavállalói státuszban a home office megítélése abban is más, hogy míg a munkáltatók számára a legfontosabb az irodai felszereltség (számítógép, telefon, nyomtató), addig a dolgozó számára elsődleges az irodai közegben a kollégák személyisége, összetétele és csak ezután következik az infrastruktúra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pexels)