Jump to content

Nagyobb súlya van a folyamatos fejlődésnek és az új készségek elsajátításának

2022. 05. 03. 19:00

Ismerjük azt a közhelyet, hogy diplomával is lehet valaki utcaseprő vagy takarító. Közhely, mégis van rá példa, mint ahogy nyolc általánossal is válhat valaki milliomossá.

A pályaválasztás előtt álló fiataloknak nehéz dolguk van. Mindig is az volt, de volt idő, amikor előre kijelölt volt az út. Mondjuk olyan családban, ahol már több generáció óta a földművelés, az állattenyésztés volt a megélhetést adó. És ahol egy vállalkozás már jól bejáratott volt, nagy valószínűséggel vitte tovább azt a fiatalabb korosztály is.

A diploma megléte azt sejteti, hogy sokat tanult, intellektuális emberről van szó, aki céltudatosan küzdött azért, hogy egy magasabb szintű végzettséget szerezzen. Csakhogy a mai világban hiány van a jól képzett megbízható szakemberekből. Márpedig, ha ők nincsenek ez az egész rendszer - amelyet kialakítottunk magunknak -, kibillen egyensúlyából.

Habár már a felsőoktatási intézménybe való bejutás egyik követelménye a nyelvvizsga megléte, a való világban, egy pozíció betöltésekor még nagyobb szerepe van annak, hogy azt az adott nyelvet ténylegesen képes legyen a munkavállaló beszélni és ne csak papírja legyen róla.

Senkit sem akarunk lebeszélni a diploma megszerzéséről, de nem a keményfedeles bizonyítvány jelenti a versenyképességet, hanem az, hogy valaki képes-e új készségeket elsajátítani vagy sem. Aki ugyanis megreked egy szinten, vagy nem akar megmozdulni, az könnyen kívül kerülhet a biztonságából.

Abba is bele kell gondolni, hogy már most egyre több új munkakör jön létre, amelynek oka a technológia fejlődése. Emiatt pedig nekünk is változnunk szükséges ehhez, vagy pedig nem lesz ránk szükség. Azaz ennek tekintetbe vételével szükséges alkalmazkodnunk, új ismereteket szereznünk. De a már létező munka is változik, ezért folyamatos tanulás szükséges ahhoz, hogy felvegyük a versenyt. Nem minél magasabb szintű iskola, hanem továbbképzések segíthetnek hozzá: például beletartozhat olyan, mint például az informatikai ismeretek, de akár a megértés vagy az építő jellegű visszajelzés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)